Sotside käitumine nörritas Põlvamaa põllumehi

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDE valimisreklaam kesklinnas
SDE valimisreklaam kesklinnas Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni liikmed käisid neljapäeval ja reedel töövisiidil Põlvamaal, mille raames avaldasid kuus poliitikut soovi saada kokku kohalike põllumeestega. Kohtumisele ilmus kohale aga ainult maaelukomisjoni esimees Ivari Padar.

SDE kirjutas oma pressiteates 9. septembril: «Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liikmed on neljapäeval ja reedel töövisiidil Põlvamaal, kus nad kohtuvad maakonna omavalitsusjuhtide, ettevõtjate, põllumeeste, haridus-, kultuuri- ja sotsiaaltöötajatega.»

Kuus poliitikut soovisid kokku saada kohalike põllumeestega, kuid et kohale ilmus neist ainult üks, ajendas see kohalikku põllumeest Ole Mustingut Facebooki kirjutama nõnda: «Võtsivad üsna kahaneva lugupeetustasemega poliitikud (nende esindaja) ühendust Põlvamaa Põllumeeste Liiduga, et reedel, 11. septembril on kohtumine Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga. Kokkusaamine toimub Kiumas Külmsoo talu laudas. Algab kohtumine kell 11.00 ja kestab 1,5 tundi. Osalevad Eiki Nestor, Jaanus Marrandi, Rainer Vakra, Mihkel Raud, Indrek Saar ja loodetavasti ka maaelukomisjoni esimees Ivari Padar.

Juhtus see, et kohale ilmus ainult Ivari Padar, kahjuks või õnneks on Padar ainuke inimene antud seltskonnast, kes on põllumeeste olukorraga kursis. Põllumeeste poolt oli kohal 15 farmerit. Hale on see, et sotsid tahtsid ise meiega kohtuda, mitte vastupidi. Kahju on raisatud ajast, samas oli antud olukord väga värskendav, näitamaks, kuidas poliitikud tegelikult meisse suhtuvad. Toompeal näeme, raisk.»

Iroonilisel kombel rõhutavad sotsid oma pressiteates, et maakonnavisiitide tähtsust on raske ülehinnata. «Ilma otsekontaktideta ja kohapeal käimata on pea võimatu kohalikke probleeme riigi tasandil lahendada. Inimestega silmast silma suhtlemine on eriti oluline praegusel äreval ajal, kui nii Eesti kui terve Euroopa seisavad silmitsi ülimalt tõsiste väljakutsetega.»

Timo Varik (SDE), vahendaja poliitikute ja Põlvamaa Põllumeeste Liidu vahel ütles Postimehele, et ka tema pole saanud kõikide puudujate kohta vastuseid. «Tean, et Jaanus Marrandi oli seotud ühe ootamatu kokkusaamisega, millest sai teada alles eelmise päeva õhtul. Teiste kohta ma ei oska ütelda. Täbar olukord,» nentis Varik.

Ta ütles, et koosolek siiski toimus ning Padar selgitas üldist olukorda Toompeal ja Brüsselis. «Põllumeestele need vastused arusaadavalt ei meeldinud. Summad, mida oodatakse, on kordades suuremad, aga vähemalt Ivari valgustas ja vastas küsimustele detailselt,» rääkis Varik maaelukomisjoni esimehest, kes nii-öelda «päästis olukorra». 

SDE kommunikatsioonispetsialist ütles politiikute käitumise selgituseks, et Põlvamaa visiidi ajagraafik oli väga tihe- külastati Värska sanatooriumi, Tilsi lastekodu, Maarja Küla, Vana-Koiola vanadekodu, Räpina loomemaja, Piusa kordonit ja Koidula piiripunkti. «Kõiki kohti polnud võimalik külastada üheskoos, vaid väiksemates gruppides. Gruppide moodustamise üheks lähtekohaks on valdkond. On loomulik, et kultuuriminister külastab esmajärjekorras valdkonnaga seotud organisatsioone ning majanduskomisjoni liige ettevõtteid. Samuti see, et Põlvamaa Põllumeeste Liiduga kohtumisel osaleb riigikogu maaelukomisjoni esimees ja endine põllumajandusminister Ivari Padar.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles