Põllumehed avaldasid Toompeal meelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahulolematud põllumehed sõitsid täna traktoritega Toompeale meelt avaldama. 

Teiste seas astus sõnavõtuga üles ka maaeluminister Urmas Kruuse. Kui riigikogulastele anti koos petitsiooniga üle ka päts leiba, siis Kruuset kostitati vaid vilekooriga.

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul on riik raskes olukorras põllumehe kõrval ja käivitanud meetmed olukorra stabiliseerimiseks. Homme selgub ELi põllumajandusministrite kohtumisel ka Eesti osa Euroopa Komisjoni 500 miljoni euro suurusest abipaketist Euroopa põllumeestele.

«Eestis on ületootmise tõttu praegu kriisis piimatootmine ja sealihatootmine, viimast on lisaks raputanud ka seakatk,» ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Minister rõhutas, et kehva turuolukorra tõttu on riik käivitanud stabiliseerivad meetmed.

Järgmine kord tulevad loomade ja virtsapüttidega

«Rasketel aegadel ei jäeta kedagi üksi ning üksteist aidatakse. Võtmetegur on siiski uue turuolukorraga kohanemine, sest Euroopas on piima ületootmine ja turg ei maksa enam põllumehele hinda, millega on varasematel aastatel arvestatud. Keerulises olukorras on ka sealihasektor,» lisas minister.

Urmas Kruuse lisas, et kindlasti pole maksumaksja suuteline kompenseerima kõiki realiseerunud riske. «Seepärast peame koostöös põllumajandussektoriga leidma püsivamaid lahendusi, kui ühekordsed toetusmeetmed. Peame leidma viisid, kuidas uue turuolukorraga kohaneda,» ütles Kruuse.

Homme osaleb minister Kruuse Luksemburgis toimuval Euroopa Liidu põllumajandusministrite kohtumisel, kus saavad teateavaks ka Euroopa Komisjoni abipaketi jaotus liikmesriikide vahel. 

Ürituse lõppedes ütles Eesti üks suurim seakasvataja Urmas Laht Postimehele, et praegu on raske öelda, kas tänasest üritusest ka midagi kasu on, kuid ta loodab tulemust näha paari nädala pärast. «Kui seda näha ei ole, siis tuleb tagasi tulla ja kaasa võtta juba loomad ja virtsapütid,» rääkis Laht.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eestimaa Talupidajate Keskliit kutsusid kõiki põllumehi 14. septembril traktoritega Tallinnasse Toompeale avalikule koosolekule, et anda riigikogu liikmetele üle petitsioon ja teavitada avalikkust põllumajanduse mure­kohtadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles