Eestis pole narkootikumide kasutamine kuritegu, vaid väärtegu

Dagne Mihkels
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: Toomas Huik

Karistus väikese koguse narkootikumide omamise ja tarvitamise eest on Eestis pigem leebe.

Tallinna Ülikooli professor Avo-Rein Tereping tegi oma loos «Narkootikumide kasutamine tuleks dekriminaliseerida» ettepaneku lõpetada uimastikasutajate kriminaliseerimine, marginaliseerimine ja stigmatiseerimine, kuna näiteks Portugali kogemus on näidanud, et see toob parema tulemuse kui absoluutne keeld.

Tegelikult ei olegi Eestis narkootikumide tarvitamine kuritegu, vaid väärtegu. Vastavalt narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seadusele karistatakse narkootiliste või psühhotroopsete ainete arsti ettekirjutuseta tarvitamise või väikeses koguses ebaseadusliku valmistamise, omandamise või valdamise eest rahatrahviga kuni 300 trahviühikut või arestiga.

Väärteost saab kuritegu, kui inimese valdusest leitud uimastikogusest piisab narkojoobe tekitamiseks vähemalt kümnele inimesele.

Küll on aga kuritegu narkootilise või psühhotroopse aine väikeses koguses ebaseadusliku edasiandmine või vahendamine, ebaseadusliku valmistamine, omandamine või valdamine edasiandmise eesmärgil, samuti selle väikeses koguses üle riigipiiri toimetamine – selle eest võimaldab Karistusseadustik määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Suures koguses (ehk koguses, millest piisab vähemalt kümnele isikule narkojoobe tekitamiseks) narkootilise aine ebaseadusliku käitlemise eest karistatakse ühe- kuni kümneaastase vangistusega, kui see on aga toime pandud suure varalise kasu saamise eesmärgil, karistatakse 6-20-aastase vangistusega või eluaegse vangistusega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles