Postimees teeb otseülekande ühiskonna polariseerumise teemaliselt foorumilt

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Postimees teeb kolmapäeval otseülekande Avatud Ühiskonna Foorumilt, mille teema on polariseerumine demokraatlikes ühiskondades.

Foorum käsitleb teemasid, kuidas ületada lõhesid ühiskonnas, kuidas peaks meedia teostama oma ühiskondlikku vastustust, kuidas näidata austust enda omast oluliselt erinevate traditsioonide ja maailmavaadete suhtes, kuidas neutraliseerida eri laadi äärmusluse mõju, kus on sõnavabaduse piirid ning kuidas ehitada Euroopas ühiskondi, mis on terviklikud ja vihavabad.

Foorumi töökeel on inglise keel, otseülekanne on varustatud eestikeelse sünkroontõlkega.

Foorumi ajakava

13.00-13.05 Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellami tervitus

13.05-13.20 Keynote speech by Mr. Ahmed Rashid, Journalist and Writer, Pakistan

13.20-14.30 1. paneeldiskussioon: Islam osana Euroopast

Viimase aja üks ägedamat arutlust leidev teema avalikus sfääris on islam. See teema tekitab alati tugevaid emotsioone ja müüb hästi ajalehti. Kuid islami praegune ja tulevane roll Euroopas väärib tõsist, asjatundlikku ja ausat debatti. Kõnelda islamist Euroopas tähendab puudutada tervet hulka erinevaid teemasid. Rääkida islamist, tähendab rääkida immigratsioonist, teoloogiast, äärmuslusest, ühiskondlikest ja kultuurilistest õigustest, sallivusest, ajaloost ja tulevikust.

Panelistid:

Ahmed Rashid, Pakistani kirjanik ja ajakirjanik

Ilmar Raag, Eesti Vabariigi valitsuse strateegilise kommunikatsiooni nõunik, stsenarist ja režissöör

Vestlust juhib Suurbritannia rahvusvaheliste suhete mõttekoja Chatham House'i liige, ajakirjanik Quentin Peel.

14.30-15.00 Kohvipaus

15.00-16.30 2. paneeldiskussioon: Meedia roll demokraatliku illiberalismi tõusu ajastul

Viimastel aastatel on üle Euroopa toetust kogunud ühiskondlikud suundumused, mis erinevad tugevasti seni pikalt valitsenud liberaalsest konsensusest. Mõned neist, nagu näiteks Front Nationale  Prantsusmaal või UKIP Suurbritannias, on saanud väljenduse parteide kujul ning saavutanud demokraatlikult oma riikides arvestatava poliitilise võimu. Teistel juhtudel, nagu näiteks PEDIGA Saksamaal, on jäädud ühiskondlike liikumiste tasemele. Milline roll on sellises kontekstis mängida meedial? Kas meedial on ühiskondlik vastutus? Kus on sõnavabaduse piirid ning kes ja kus neid kehtestab? Me käsitleme neid teemasid Skandinaavia ja Baltimaade kontekstis.

Panelistid:

Anvar Samost, uudisteagentuuri BNS juhatuse esimees

Mika Pettersson, STT-Lehtikuva (Soome) peatoimetaja ja juhatuse esimees

Didzis Melbiksis, Läti vabakutseline ajakirjanik

Bernt Olufsen, Norra ajakirjanik

Vestlust juhib Postimehe ajakirjanik Urve Eslas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles