Rõivas saatis Junckerile kirja

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker ja Taavi Rõivas.
Jean-Claude Juncker ja Taavi Rõivas. Foto: SCANPIX

Peaminister Taavi Rõivas saatis Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile kirja, milles tegi ettepaneku suunata rohkem Euroopa Liidu rahalist toetust sõjakollete lähinaabritele.

Rõivase sõnul tuleb toetus suunata põgenike elamis- ja haridustingimuste parandamisse riikides nagu Liibanon, Jordaania, Türgi, et vähendada põgenike hädavajadust raskete olude tõttu enda elu ohtu seades Euroopasse edasi liikuda, vahendas valitsuse pressiesindaja.

«Peame üle vaatama olemasolevad vahendid ja leidma võimalused lisarahastuseks, et parandada põgenike elamis- ja haridustingimusi nendes riikides, kuhu nad esmalt jõuavad,» kirjutas Rõivas. Peaministri sõnul vähendaks see vajadust võtta ette meeleheitlik ja ohtlik teekond Euroopasse. «Aidates sõjapõgenikke nende kodule lähemal, vähendame me rändesurvet Euroopale,» sõnas peaminister.

«Võttes näiteks Liibanoni – seal on ainuüksi Süüriast 1,5 miljonit põgenikku. Seal on hädavajadus humanitaarabi järele,» märkis Rõivas. ÜRO andmetel on Liibanonil vaja 1,9 miljardit eurot, et järgmine aasta üle elada. Juba sel aastal vajab 18 miljonit Süüria kriisist mõjutatud inimest abi 7,4 miljardit euro ulatuses.

Peaminister rõhutas, et üksnes Euroopa sisepiiride sulgemine ei aita lahendada kriisi ega tegele ka põgenikekriisi algpõhjustega.

Peaminister Rõivas rääkis rändekriisist Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga esmaspäeval ka telefoni teel, kus ta rõhutas samuti, et Euroopa Liidul tuleb oluliselt suurendada toetust põgenikelaagritele väljaspool Euroopat ja eesliiniriikidele nagu Liibanon, Jordaania ja Türgi, et aidata neil sõjapõgenikega paremini toime tulla ja põgenike elutingumusi parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles