Nõudlus täiskasvanute eesti keele õppe järele ületab kordades pakutavad võimalused

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed juhi Tanel Mätliku sõnul on nõudlus täiskasvanute eesti keele õppe järele kordades suurem kui riigieelarvelistest ja välisvahenditest pakutavad võimalused.

«Huvi eesti keele õppe vastu on kasvanud tohutult võrreldes kolme aasta taguse ajaga,» märkis ta. Paraku jääb paljude jaoks asi raha taha. Näiteks kui mullu panustas sihtasutuses eesti keele õppesse 23,3 miljonit krooni, siis tänavu on see summa kuus miljonit krooni väiksem.

Läinud aastal oli eesti keele ja eestikeelse aineõppe õpetajatele ette nähtud 1607 koolituskohta, tänavu aga oli kohti vaid 951.

Et sihtasutuse kogueelarve vähenes tänavu ligi kolmandiku ning kukkus mulluselt 118,5 miljonilt kroonilt 85,3 miljoni peale, on Mätliku sõnul ka paljude teiste tegevuste mahud oluliselt vähenenud.

Näiteks kui läinud aastal toetas sihtasutus kokku 13 kakskeelset TV- ja raadiosaadete projekti kokku 8,1 miljoni krooni ulatuses, siis tänavu on toetust saanud vaid kuus projekti 4,2 miljoni krooni ulatuses.

Kui mullu osales erinevates ühistegevustes ligi 13 000 eestlast ja mitte-eestlast, mis Mätliku sõnul on Eesti kohta märkimisväärne arv, siis tänavu saab ühistegevustest osa võtta 9300 inimest.

Samas on kultuuriministeeriumi asekantsleri Anne-Ly Reimaa sõnul integratsiooni heaks Eestis juba palju ära tehtud.

Lisaks 2008. aasta kevadest tegutsevale rahvusvähemuste nõukojale on tema sõnul tänaseks käivitunud ka rahvusvähemuste nõukoja noortekogu, mis ühendab eri rahvuste kultuuriorganisatsioonide noori. Suuresti just nende kaasabil on Reimaa sõnul loodud uus rahvusvähemuste kultuuriseltside tegevust kajastav infoportaal www.etnoweb.ee.

Lõimumistegevustes on tema sõnul suur rõhk ka infolevil, seega said tänavu toetust ja alustasid tööd rahvusringhäälingu infoportaalid news.err.ee ja rus.ee.ee ning peatselt saab uue kuue ka infoportaal http://kodanik.err.ee.

Ka Eesti Instituudi arendatud kultuurisündmuste kalender www.kultuur.info sai venekeelse osa, mille vastu on Reimaa sõnul suurt huvi üles näidatud.

Tänavu on toetust saanud ka eesti- ja venekeelsete teatriasutuste koostööprojektid, samuti lugemisaastaga seotud programm eesti lastekirjanduse tõlkimiseks. Lavakunstikool koolitab Vene Teatrile näitlejaid.

Lisaks algasid tänavu ettevalmistused Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu valimisteks, mis toimuvad juba järgmisel kuul.

Vaadates 2010. ja 2011. aasta eelarvenumbreid, siis tänavu on lõimumisvaldkonna osa kultuuriministeeriumis 51,6 miljonit krooni, järgmisel aastal aga 63 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles