Tšiilit raputas 8,3-magnituudine maavärin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tšiili keskosa raputas täna öösel võimas 8,3-magnituudine maavärin Richteri skaala järgi, surma sai vähemalt viis ja vigastada 10 inimest, üle miljoni inimese on evakueeritud. Tšiili, Peruu ja Ecuadori rannikualadele väljastati ka tsunamihoiatus.

Kohaliku aja järgi kell 19.54 toimunud maavärina epitsenter asus 54 kilomeetri kaugusel Illapeli linnast ning lisaks Tšiilile oli seda tunda ka Argentinas ja Peruus.

Mitmel pool jooksid paanikas inimesed tänavatele, kui hooned vappusid tugevasti. Tõukeid oli tunda ka Argentinas Buenos Aireses 1400 kilomeetri kaugusel, kus samuti vappusid hooned.

Võimud andsid maavärina järel tsunamihoiatuse. Viimastel andmetel jõudsid rannikule mitmemeetrised lained. Seismoloogide sõnul võivad tsunamist tekitatud lained jõuda Prantsuse Polüneesia, Hawaii ja California rannikule, väiksemad lained isegi Jaapani või Uus-Meremaani.

Illapeli linnapea Denis Cortes rääkis kohalikele ajakirjanikele, et maavärina tagajärjel hukkus vähemalt üks inimene, vigastatuid on vähemalt 15. Mitmed hooned said linnas kahjustusi.

Maavärinale järgnes lühikese aja jooksul kaks enam kui 6-magnituudist järeltõuget.

Siseminister Jorge Burgose sõnul anti peatselt pärast maavärina toimumist ennetava meetmena ka korraldus rannikulinnade ja -asulate evakueerimiseks. Koolitunnid jäeti ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles