Skeptik Korea usuüritusest: eestlase aju pole nii lihtne pesta

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vällik.
Martin Vällik. Foto: Marina Puškar

MTÜ Eesti Skeptik asutaja Martin Välliku sõnul tasub nädalavahetusel Tallinnas peetavatele Lõuna-Korea kultuuripäevadele minna neil, kes suudavad oma emotsioone kontrollida ega lange vastuolulise pastori ajupesu lõksu.

«Kui inimene on oma uskumustes enam-vähem kindel ja terve mõistus on kodus, siis võib sellistel üritustel käia ja koguda kogemusi, nagu suurtel rahvakogunemistel ikka käiakse,» rääkis Vällik.

«Eestlane ilmselt ei ole selline, kes väga kaasa tormaks selliste asjadega. Mina usun eesti rahva tervemõistuslikkusesse - et keegi ei lase seal kohe vägisi enda ajusid läbi pesta.»

Skeptilist ja kriitilist mõtlemist ning teaduse meetodeid propageeriva MTÜ esindaja sõnul tasub taolisse üritusse ettevaatlikumalt suhtuda tundeinimestel.

«Sellised asjad toimivad inimeste emotsioonide peal,» selgitas ta.

«Kui inimene on emotsionaalne või tal on eluperiood, kus ta on emotsionaalsetele mõjutustele hästi avatud, siis on võimalik tema hingekeeli seal helisema panna ja jätta mulje, et asjas on tõesti kas üleloomulik või jumalik säde,» kõneles Vällik.

«Aga sellistel tundmustel ei tasu ennast ära petta lasta ja tasub kaine mõistus ikka kodus hoida.»

Välliku sõnul on loomulik, et vabas ühiskonnas vahel mastaapseid usuüritusi korraldatakse, ning Eestiski pole see esimene kord.

«Teine asi on see, et oma kavatsustes tuleb aus olla ja rääkida nii, nagu asjad on, mitte hämada ja valetada,» lausus Vällik.

Ta taunis nn kultuuripäevade korraldajate hiljem valeks osutunud väiteid, et neil on erinevate organisatsioonide ja asutuste toetus, sest seeläbi tekitatakse usukogunemisele põhjendamatut usaldusväärsust.

«Inimesed on ju usaldavad, Tõnis Mägi nende hulgas. Ta ei hakka ju kohe uurima, kas nad on ikka need, kes nad väidavad, et on,» meenutas Vällik asjaolu, et kui laulja Tõnis Mägi teada sai, et kultuuripäevi ei korralda Lõuna-Korea suursaatkond, loobus mees üritusel esinemast.

«Selline asi on kindlasti taunitav, kui ehitakse end sulgedega, mida neil tegelikult ei ole.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles