Inimesed viskavad veekogudesse külmkappe, ostukärusid ja kohtutoimikuid

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba 15 aastat on sukeldujad ja vabatahtlikud abilised ürituse «Meri puhtaks» raames veekogude põhjast välja toonud hoolimatute inimeste poolt vette visatud prügi, mis sinna kohe kindlasti ei kuulu. Nii leitakse põhjast plekk- ja plasttaarat, autorehve, mobiiltelefone, hambaproteese kui ka ostukärusid.

Eesti sukeldujate klubi instruktor ja ürituse initsiaator Terje Meos selgitas Postimehele, et aktsiooni eesmärk on eelkõige teavituslik. «Kui sa viskad asja vette, siis ta ei kao tegelikult silmist. Meil ta kaob silmist, aga kui sa oled sukelduja, siis ta ei kao silmist. Ta on seal all olemas ja ta mädaneb väga-väga kaua. Sukeldujad käivad ja korjavad sealt asju ülesse,» rääkis Meos ja pani kõigile südamele asju mitte vette visata. 

Õnneks on tema sõnul Eesti veekogude seisukord aastatega märgatavalt paranenud. Pisikest pudi-padi nii palju enam põhjas pole, suuremaid asju on ning need on pärit veel nõukogude ajast. «Suured traktorikummid, mida on tegelikult kasutatud vendritena siin sadamas, on tormidega läinud katki ja kukkunud sinna alla. Neid pole üles toodud ja meie ülesanne on need siis üles tuua,» kirjeldas Meos ning lisas, et veidraid leide on olnud veelgi. Mitu aastat tagasi leiti «avastuste maailmaks» nimetatud Pae karjääri puhastades külmkapp, aastal 2010 toodi Vanasadama akvatooriumist välja aga 20 ostukäru. 

Sukelduja Klaire Kuusk rääkis Postimehele, et merest on leitud meeletult olmeprahti, samuti mobiiltelefone. «Mõned aastad tagasi leiti Kalasadamas ka aare- suur kotitäis vanaaegseid väärisesemeid. Need läksid ikka riigile,» ütles Kuusk muiates, et keegi mingit protsenti endale ei küsinud. Lisaks aardele leiti samal korral Vanasadama Admiraliteedi basseinist ka hambaproteesid ning paks ja endiselt hästi loetav kohtutoimik, mis sisaldas endas infot raskest kuriteost. See viidi politseisse. 

Veidratest leidudest merepõhjast on küll naljakas juttu teha, kuid mõistagi pole need sukeldujatele eesmärgiks ning nende suur soov on vaid, et merekeskkond saaks puhtaks. «Prahi vette viskamine tuleb meile kõikidele ringiga tagasi. See kõik jõuab ühel või teisel moel meie söögilauale. Mitte küll otseselt kohe ühest rehvist, vaid aastate pärast hakkab see mõjutama meie keskkonda,» ütles Kuusk ning lisas lõpetuseks, et mere olukord on meie kõigi enda kätes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles