Ministeerium tahab esimesed põgenikepered Eestisse tuua veel sel aastal

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Kuuse
Rait Kuuse Foto: Erakogu

Ehkki üldjoontes on räägitud, et esimesed ümberpaigutatavad põgenikud jõuavad Eestisse tuleva aasta alguses, tahab sotsiaalministeerium, et 4-5 peret saabuksid Eestisse veel selle aastanumbri sees.

«Sotsiaalministeeriumi positsioon on see, et me võiksime selle aastanumbri sees neli-viis peret Eestisse ära tuua ja neile Eestis elamise võimalused pakkuda ja vajalikud teenused siis nende ümber ehitada,» ütles Postimehele sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse.

Selleks on ministeeriumis praegu koostamisel konkreetne tegevuskava, kus on lausa aadressi täpsusega kirjas, kuhu need inimesed võiksid tulla ja millised teenuseid keegi pakub. «Meil on vaja üldisest diskussioonist tegudeni jõuda,» märkis Kuuse.

Asekantsler juhtis tähelepanu, et ministeerium on algusest saati rõhutanud, kuivõrd oluline on põgenikke vastu võtta järk-järgult. «Meil on tarvis uue olukorraga natuke harjuda ja seda koormust jaotada. Kui me võtaksime esimese hooga vastu 200 põgenikku, siis ilmselgelt oleks tegevuse maht hoopis teistsugune.»

«Kas tahate üldse Eestisse tulla?»

Millistes valdkondades on põgenike vastuvõtmiseks kõige rohkem veel vaja ära teha, ei soostunud Kuuse välja tooma. «Me peame jätkama põhimõtteliselt kõigega, mida me täna teeme,» ütles ta.

Kuuse rõhutas, et esmalt on üldse vaja kohapeale saata hindamismeeskond, kes esimesed saabujad välja valib. Samuti avaldas ta arvamust, et hindamismeeskonna esimene küsimus võimalikule pagulasele peaks olema see, kas ta üldse tahab Eestisse tulla.

«Need inimesed, kes Eestisse tulevad, peavad siia tulemisega kindlasti nõus olema ja teadma, mis neid siin ootab,» ütles Kuuse. Tõenäoliselt on põgenike hulgas suur hulk ka neid, kes on mingi sihtriigi endale ühel või teisel põhjusel silme ette mananud.

«Arvestades, et neid inimesi pole seal tuhandetes, vaid sadades tuhandetes, kui mitte miljonites, siis ma usun, et seal on ka väga palju neid, kes on tõepoolest valmis erinevaid alternatiive kaaluma,» ütles Kuuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles