Matusekorraldaja: surmakartus on vähenenud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu.
Kalmistu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kalmistukultuuri tundja ja edendaja Maire Sala ütles ETV saates «Kahekõne», et tema hinnangul on surmakartus tänapäeval vähenenud.

«Olen märganud, et surmakartus on vähenenud. Olen kogunud näiteks meedias avaldatud pildi- ja sõnakasutust ja seal kasutatakse üsna hoolega ülekantud tähenduses näiteks sõnu surm, haud, matus või luukere,» rääkis Sala. «Nende sõnade ja piltidega mängitakse rohkem. See oleks nagu selline eriline, millega välja tulla, mis sobib kaubaartikliks.»

Samas on surmakartus noorte seas pisut ka suurenenud, põhjusel, et põhjusel, et põlvkonnad ei ela enam koos. «Vanurid lahkuvad hoolekandeasutuses ja siis tundub inimese minek nooremale põlvkonnale võõristav,» rääkis Sala.

Matusekorraldaja töö kõrvalt on Sala hakanud koguma matusega seotud pärimuskultuuri, mida siis ühel hetkel kinkida Eesti Rahva Muusemile. «Ühel hetkel taipad, et see mis toimus eile, on tänaseks juba ajalugu. Ühel hetkel tunnetame seda, et ei olegi kellegi käest enam midagi küsida või koguda,» selgitas Sala oma kogumiskire tagamaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles