Kohus: terrorismis kahtlustatava eestlase väljaandmine Ukrainale on lubatav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud terroristid Donetski lennuvälja juures 31. augustil.
Relvastatud terroristid Donetski lennuvälja juures 31. augustil. Foto: SCANPIX

Harju maakohus otsustas täna, et Ida-Ukrainas võitlemise eest terrorismikahtlustuse saanud eestlase Ukrainale väljaandmine on lubatav.

Eelmisel aastal kahel korral Ida-Ukrainas võitlemas käinud mees tabati veebruaris Eestist lahkumisel. Ukraina ametivõimud esitasid Eestile taotluse tema väljaandmise kohta, mida Eesti prokuratuur ka toetas.

Täna otsustas Harju maakohus, et mehe väljaandmine on õiguslikult lubatav.

Kahtlustuse kohaselt kuulus 34-aastane Vladimir terroristlikusse ühendusse alates 2014. aasta juunist, mil ta ühines Ida-Ukrainas Luganski piirkonnas tegutseva relvastatud ühendusega. Ühenduse tegevus oli suunatud terrorikuriteo toimepanemisele Ukraina riigi vastu.

«Nimetatud relvastatud ühendus osaleb Ukraina relvajõudude vastases relvastatud tegevuses, kasutades nii kerg- kui raskerelvastust, on hõivanud ning valdab ebaseaduslikult riiklikke hooneid, eesmärgiga sundida Ukraina riiki loobuma oma territoriaalsest terviklikkusest, häirides tõsiselt Ukraina riigi poliitilist, põhiseaduslikku ja majanduslikku olukorda ning ühiskondlikku korraldust, samuti hirmutades Ukraina riigi elanikkonda,» selgitas juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus augusti keskpaigas. 

Kahtlustuse kohaselt osales Vladimir ka ise ebaseadusliku relvastatud ühenduse liikmena Ukraina relvajõudude vastases relvastatud lahingutegevuses. Lisaks konvoeeris ja valvas ta ebaseaduslikult kinnipeetuid.

Ühtlasi kahtlustatakse meest ka tsiviilkäibes keelatud tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning mootorsõiduki juhtimises narkojoobes.

Mees peeti Eestis kinni selle aasta veebruaris, kui ta üritas uuesti Ukrainasse naasta. Evestus lisas, et kriminaalmenetluse käigus on tehtud tihedalt koostööd ka Ukraina ametivõimusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles