Ärev päev Hundisilmal

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar Hundisilmal koos kapo töötajatega.
Edgar Savisaar Hundisilmal koos kapo töötajatega. Foto: Sander Ilvest

Täna hommikul läks Erki Savisaar riigikokku tööle. Enne keskpäeva kihas juba kogu riigikogu uudisest, et kaitsepolitsei on Edgar Savisaare juures. Erki Savisaar kihutas oma Nissan Pathfinderiga koos Siret Kotkaga Hundisilmale. Edgar Savisaare kollasesse majja keset suuri metsi tema lähedased inimesed ei pääsenud. Väraval valvasid kaitsepolitseinikud ning värava taga seisid kaks musta väikebussi.

Savisaare truud kaaslased, suured hundikoerad, olid viidud ootamatute külaliste autosse koerapuuridesse. Teisel pool teed seisis reanimobiil.

Veidi pärast kella üht esimesena Hundisilmale saabunud Virumaa Teataja ajakirjanikud nägid, kuidas Edgar Savisaare väikebuss Mercedes-Benz sõitis aeda ukse juurde kaldtee ette. Katsetati, kas ja kuidas auto ratastoolitõstuk töötab. Töötas. Uudised selle kohta, kas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Savisaar viiakse kodust minema, olid vastuolulised.

Ajakirjanikke saabus üha juurde. Auto juures aias seisid ilma näokatteta politseinikud. Raputasid ajakirjanike pärimiste peale, mis toimuma võib hakata, kavalalt pead. Erki Savisaar ja Siret Kotka parkisid oma musta auto otse värava ette ja istusid seal.

Hundisilma talu aknad olid kardinatega kaetud ning vaid aeg-ajalt tuli majast välja üksik kaetud näoga kaitsepolitseinik, vahel koos valges pluusis Savisaare autojuhiga.

Tunnid kulusid. Erki Savisaar käis vahepeal autost väljas, ütles, et sooviks isakoju minna, temaga kohtuda. Nimetas uudiseid isale kahtlustuse esitamise kohta ilmselgelt kellegi sooviks summutada Tallinna Sadama ümber toimuvat.

«Nii nagu uudistest on kuulda olnud, on tegemist kahtlustusega, mitte süüdistusega. Otsitakse mingisuguseid asju. Ma ei usu, et see menetlus hakkab kuidagi kiiresti liikuma. Pärast tänaseid sündmusi see tõenäoliselt summutatakse ära ja loodetakse, et Keskerakond kaob pärast seda pildilt,» rääkis Erki Savisaar.

Vahepeal toodi kapo bussis kinni olnud koerad ükshaaval majja tagasi. Loomad olid sõbralikud ja rõõmsad. Kuulekad ja koolitatud koerad, kes tavaliselt on aia taga võõraste peale ka valju häält teinud.

Varsti sõitis Nissan Pathfinder aia tagumise värava juurde ja nii Kotka kui ka noorem Savisaar sisenesid tagaaeda. Valges kostüümis Kotka läks triiphoonesse küpseid viinamarju suhu pistma. Erki Savisaar vahetas mõne sõna aias jalutava politseinikuga ja ütles pärast, et talle ei öeldud midagi, kas ja millal ta võiks isaga kokku saada.

Oli mures isa tervise pärast ja nimetas, et just täna pidi isa Tallinna kõndimise treeningule sõitma. Tema sõnul suudab Edgar Savisaar iga päevaga üha paremini kõndida ning tal on endale pandud oma tähtajad, millal mida loodab suuta teha. «Ei tea, mis sellest kõigest nüüd saab,» ohkas Erki Savisaar.

Kaitsepolitseinikud käisid vahepeal edasi-tagasi. Koos Savisaare autojuhiga käis üks kaitsepolitseinik vahepeal ära ja umbes poole tunni pärast naasid nad kahe kotitäie karastusjookide ja toidupoolisega.

Kuue paiku õhtul saabus veel mitu kaitsepolitseinikku. Poole seitsme paiku jõudsid kohale kaitsjad – ulja salliseonguga Üllar Talviste ja mustas vestiga ülikonnas Oliver Nääs. Postimehe küsimusele, kas nad tulid Edgar Savisaart toetama, vastas Talviste enne väravast sisenemist lühidalt, et pigem ikka tööle.

Hundisilma talu taha taevasse ilmusid korraga kaks vikerkaart. Virumaa Teataja abijõud tõid Rakverest kolleegidele pirukaid ja karastusjooke.

Kaitsepolitseinikke tuli veel kaks autotäit. Nemadki suundusid, kotid käes, sõna lausumata Hundisilma uksest sisse. Reanimobiil, kolm meditsiinitöötat sees, sõitis minema.

Kell seitse läks korraga majauks lahti, suure saatkonna saatel sõidutati Savisaar ratastoolis välja. Ta lehvitas ajakirjanikele, kinnitas, et temaga on kõik korras, ja ta tahaks pressikonverentsi anda, kuid tal ei lubata.

Kogu seltskond, kaitsepolitseinikud ja advokaadid Savisaare järel, suundus läbi taluõue kõrvalhoonesse. Kõige viimasena tulid ärevuses koerad, kelle Savisaare autojuht juhatas kõrvalhoone teisest uksest sisse.

Vahepeal ära käinud reanimobiil saabus tagasi. Erki Savisaar ja Siret Kotka sõitsid veerandtunniks minema ja asusid siis taas värava taha autos ootama, lootuses lõpuks majja pääseda. Nad ei teadnud rohkem kui ajakirjanikud aia taga.

Kell pool üheksa sõidutati Edgar Savisaar ratastoolis peamajja tagasi, ta lehvitas ja ütles: «Kõik läheb hästi, ärge muretsege.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles