Jahimehed on tänavu küttinud 40 karu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karud.
Karud. Foto: Kuremäe jahtkonna rajakaamera

Jahimehed on sel aastal Eestis küttinud juba 40 karu ja limiit lubab neid oktoobri lõpuni kestval karujahi hooajal lasta veel 11 mesikäppa, vahendas BNS.

Augustis alanud hooajal tohivad kütid lasta 51 karu ja kõige rohkem olid neid esmaspäevase seisuga lasknud Ida-Virumaa, Harjumaa ja Lääne-Virumaa jahimehed, selgub keskkonnaameti statistikast.

Ida-Virumaa jahimehed on küttinud üheksast lubatud karust kaheksa, Harjumaa jahimehed lubatud kaheksast karust seitse ja Lääne-Virumaa jahimehed on on enda limiidi ammendanud, ehk lasknud kõik maakonnale lubatud seitse karu.

Neljandal ja viiendal kohal on Järva- ja Läänemaa jahimehed kes on kummaski maakonnas küttinud viis karu. Järvamaa karude küttimise limiit on seega ammendunud, Jõgevamaal tohib aga lasta tänavu veel ühe mesikäpa.

Pärnumaa jahimehed on lasknud neljast lubatud karust kolm ja Tartumaa jahimehed viiest lubatud karust kolm. Läänemaa ja Põlvamaa jahimehed on tabanud kummaski maakonnas ühe mesikäpa. Läänemaa kütid tänavu seega enam karusid lasta ei tohi, Põlvamaa küttidel on võimalus veel üks karu lasta.

Vilgandimaa jahimehed pole tabanud ühtegi kolmest lubatud karust, samuti on laskmata üks Raplamaa karu.

Hiiu-, Saare-, Valga- ja Võrumaa kütid peavad tänavu karujahist loobuma, sest nende maakondade jahimeestele karude laskmise limiiti eraldatud pole.

Pruunkaru küttimismahu otsustas keskkonnaamet lähtudes keskkonnaagentuuri (KAUR) koostatud ulukiseire aruandest ning jahindusnõukogu ettepanekutest.

«KAUR esitas karu tänavuseks küttimismahuks 50 isendit, mis on kümne võrra enam kui 2014 aastal. Maakondlikes jahindusnõukogudes toimunud arutelude käigus tehti ettepanek küttida 68 isendit. Keskkonnaministeeriumi poolt kokku kutsutud suurkiskjate kaitse ja ohjamise töörühm tegi ettepaneku 51 isendi küttimiseks. Keskkonnaamet otsustas lubada küttida 51 isendit, mis on lõplik otsus,» selgitas BNSile keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk.

Kuke sõnul saab suurkiskjate komisjon karu teemal kokku ka septembri keskel ja vaatab üle limiidi kasutuse ning teeb vajadusel keskkonnaametile muudatusettepanekuid.

«Muudatuste aluseks saab olla vaid olukord, kus kahjustuspiirkondadest on karu kütitud, kuid kahjustused on jätkuvalt probleemiks,» lausus Kukk.

2014. aastal tohtis Eestis küttida 40 pruunkaru, tegelikkuses kütiti neid aga 36.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles