Komisjoni hinnangul on relvaseadus põhiseadusega vastuolus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu põhiseaduskomisjoni hinnangul ei ole relvaseadus põhiseadusega kooskõlas, kuna ei võimalda relvaloa kehtetuks tunnistamisel arvestada kriminaalkorras karistatu isikuga ja temale süüks pandud asjaoludega.

Komisjon leiab, et relvaloa kehtetuks tunnistamisel on riive isiku eneseteostusele väga intensiivne, kuna võtab isikult, kes on kriminaalkorras karistatud, igal juhul jahipidamise võimaluse ära ning seda vaatamata sellele, millise kuriteo isik on toime pannud ning arvestamata isiku isikuomadusi.

Karistusseadustik sisaldab mitmeid kuriteokoosseose, mis ei ole seotud inimese elu ja tervisega ning nende kuriteokoosseisude suhtes ei pruugi riive isiku vabale eneseteostusele olla põhiseaduskomisjoni hinnangul mõõdukas.

Põhiseaduskomisjon avaldas relvaseaduse põhiseadusele vastavuse kohta arvamust vastusena riigikohtu selleteemalisele küsimusele.

Teema tõstatus seoses kriminaalkorras süüdi mõistetud eksminister Villu Reiljani relvaloaga.

Tartu halduskohus tunnistas oktoobri algul põhiseadusega vastuolus olevaks relvaseaduse sätted osas, mis ei võimalda relvaloa kehtetuks tunnistamisel arvestada kriminaalkorras karistatud isikuga ja temale süüks arvatud teo asjaoludega.

Halduskohus rahuldas sellega Villu Reiljani esitatud kaebuse ja tühistas Lõuna prefektuuri 26. mai otsuse, millega tunnistati kehtetuks kaebajale varem väljastatud relvaload. Kaebaja suhtes jõustus pistise nõudmises süüdi mõistev kohtuotsus sama kuupäeva riigikohtu otsusega

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles