Advokatuuri esimees: prokuratuuri prohmaka avalikustamine ei olnud ebaeetiline

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokurör saatis taotluse asemel Savisaar ametist kõrvaldada kogemata hoopis sellise dokumendi.
Prokurör saatis taotluse asemel Savisaar ametist kõrvaldada kogemata hoopis sellise dokumendi. Foto: Liis Treimann

Kommenteerides eile meedias alanud arutelu Edgar Savisaare kaitsjate poolt neile ekslikult saadetud töödokumendi avalikustamise eetilisuse üle, ütles Eesti Advokatuuri esimees Sten Luiga, et vastavalt advokatuuriseadusele on advokaadid kohustatud kasutama kliendi huvides kõiki seadusega kooskõlas olevaid vahendeid ja viise, säilitades kutseau ja väärikuse. «Seda ütleb seadus,» ütles ta.

«Antud juhtumi puhul ei ole advokaadid käitunud ei ebaseaduslikult, ebaeetiliselt ega ebaväärikalt. Kui kaalul on inimese vabadus  ja reputatsioon, siis advokaat ei saa võistlevas menetluses lähtuda pelgalt viisakusnormidest. Avalikuks tulnud töödokument saadeti kaitsjatele prokuratuuri enda poolt ning tegemist on protsessi seisukohalt olulise dokumendiga,» lisas Luiga.

«Inimlikult on mul kolleegina väga kahju prokuröri professionaalse eksimuse pärast, kuid selles osas oleks mul pigem soovitus vaadata kriitiliselt üle tööprotseduurid, neid täiustada ja vältida vigade kordumist,» ütles ta.

Luiga lisas, et samal ajal on kasvav trend, et kohtusaali mõeldud lahinguid proovitakse ennetavalt võita erinevate ülesastumistega meedias: «Siin on aga juba kolm osalist, kes samm-sammult on piire nihutanud – meedia, prokuratuur ning advokaadid. Siinkohal peaksid kõik osapooled mõtlema sellele, kus on õiglase ja objektiivse kohtumõistmise koht. Juhul, kui võitlus on aga kandunud meediaväljale,  ei saa advokaat jätta oma klienti kaitseta ka nendes oludes.»

Luiga sõnul väärivad kõik inimesed kaitset, hoolimata sellest, kas nad on poliitikud, ärimehed või tavainimesed. «Advokaadid usuvad, et tehes oma tööd hästi, on see hoolimata erinevate juhtumitega seotud emotsioonidest ka avalikkuse huvides,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles