Kohus otsustab Savisaare ametis jätkamise nädala pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus arutas täna riigiprokurör Laura Vaigu taotlust kõrvaldada korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar uurimise ajaks linnapea ametist ning teeb otsuse järgmisel kolmapäeval.

Prokurör ja Savisaare kaitsjad kogunesid Harju maakohtusse kella 13.15 ajal. Enne kella 14 väljusid vandeadvokaadid Üllar Talviste ja Oliver Nääs juba kohtust, öeldes, et otsus tuleb järgmisel kolmapäeval.

Kaitsjate väitel on prokuratuur seisukohal, et Savisaar võib ja saab hakata linnapeana kriminaalmenetlust talle sobival moel takistama ja tõendeid hävitama. Nääs märkis, et kaitse seda võimalust ei näe. Talviste lisas, Savisaar jääb ju edasi erakonna esimeheks. «Kui tal ikka selline mõjutamise kihk hinges oleks, küllap ta saaks seda ikkagi korraldada.»

Altkäemaksu võtmine on kuriteo liik, mis on lõpule viidud, kui kokkulepe hüvede asjus on sõlmitud, selgitas Talviste. Seega peaks kahtlustuse kohaselt need neli episoodi olema lõpule viidud ja ükskõik mida keegi teeks, ei saaks see enam tema kinnitusel tõendeid mõjutada.

Talviste rõhutas asjaolu, et Savisaarel on «tohutu suur valijate mandaat», mistõttu peab kohus väga põhjalikult kaaluma tema tagandamist. «Tegu on sekkumisega aktiivsesse või passiivsesse valimisõigusse, mis on põhiseaduslik õigus. See võiks olla kohtule kaalukeeleks,» märkis ta, lisades, et rahva hääl on teatavasti jumala hääl.

Prokurör esitas kohtule juba tõendeid

Talviste rõhutas, et kohtu määrus on igal juhul vaidlustatav.

Riigiprokurör Laura Vaik ütles Liivalaia kohtumajast väljudes, et ei saa oma põhjendusi kohtule, miks tuleks Savisaar linnapea ametist kõrvaldada, avalikustada, et mitte mõjutada kohtu otsust. Riigiprokuratuur on teatanud, et põhjendab taotluste esitamist pärast seda, kui eeluurimiskohtunik on otsuse teinud.

Küsimusele, kas kriminaalasjas võib kahtlustatavaid lisanduda, vastas Vaik, et ei saa seda välistada. Samuti ei soovinud ta ennustada, kui pikaks kujuneb kriminaalasja kohtueelne menetlus.

Kaitsja Oliver Nääsi sõnul esitas prokuratuur kohtule ka asitõendeid Savisaare süü tõendamiseks, kuid kohus ei võtnud neid vastu. Prokurör seda väidet ei kommenteerinud. Vaik sõnas, et tõendid said esitatud, kuna kohus peab veenduma, et ametist kõrvaldamine on põhjendatud. Mis tõendeid täpselt kohtule esitati, Vaik ei öelnud, kuid nentis, et need olid tõendid, mis kahtlustust põhjendavad.

Vaik nentis, et Savisaare ametist kõrvaldamise taotlus on tõesti pretsedent, sest varem pole rahvalt mandaadi saanud ametiisiku kõrvaldamist Eestis kohtult taotletud. «Kuid olen veendunud, et kohus on sõltumatu ja ei lase end mõjutada kõrvalistest asjaoludest,» lisas ta.

Eile arutas Harju maakohus prokuröri taotlusel nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele kaasaaitamises kahtlustatava linnavolikogu keskerakondlasest juhi Kalev Kallo ametist kõrvaldamist, kuid lükkas Savisaart puudutava arutelu edasi, sest prokurör oli saatnud tema kaitsjatele taotluse asemel vale dokumendi. Kallo kohta peaks kohus otsuse tegema reedel.

Kriminaalmenetluse seadustik võimaldab kõrvaldada ametiisiku prokuratuuri taotlusel eeluurimiskohtuniku määruse või kohtumääruse alusel ametist, kui ta edasi töötades võib jätkuvalt toime panna kuritegusid või tema edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust.

Keskerakondlased vastu

Keskerakond teatas eile, et erakonna riigikogu fraktsioon pöördub riigiprokuratuuri taotluse pärast õiguskantsleri poole ettepanekuga algatada põhiseaduslikkuse järelevalve menetlus. Saadikurühma juhtiva Kadri Simsoni sõnul on kõrgema võimu kandja põhiseaduse järgi rahvas, kes on andnud valimistel mandaadi volikogule, kes omakorda on valinud esimehe ja linnapea. Tema sõnul kasutatakse nüüd kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvi, et rahva mandaat tühistada, mis fraktsiooni hinnangul ei ole põhiseadusega kooskõlas.

Täna hommikul avaldasid prokuratuuri taotluse pärast nördimust ka Tallinna Keskerakonda kuuluvad linnaosavanemad, kelle hinnangul ei oleks Savisaare ja Kallo ametist kõrvaldamine demokraatia seisukohast korrektne ega õiglane.

Teisipäeva hommikul kinni peetud Savisaarele on esitatud kahtlustus korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar sel ja eelmisel aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Kahtlustus seitsmel inimesel

Lisaks Savisaarele ning nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele kaasaaitamises kahtlustatavale Kallole esitati kahtlustus veel viiele inimesele, kel lasub kahtlus altkäemaksu andmises või vahendamises. Kahtlustuse said Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin.

Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Mullu juulis algatatud kriminaalmenetluse käigus otsiti teisipäeval läbi kõigi kahtlustatavate töö- ja elukohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles