Kohus: ravikindlustuse seadus kohtleb kindlustatuid ebavõrdselt

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Tartu ringkonnakohus tunnistas tänase otsusega põhiseadusvastaseks ravikindlustuse seaduse sätte, mis välistab 65aastasel ja vanemal kindlustatud inimesel võimaluse saada haigushüvitist kokku rohkem kui 90 kalendripäeva aastas.

Alla 65aastastele kindlustatule võimaldab sama seadus maksta hüvitist 250 päeva eest aastas.

Ringkonnakohus edastas otsuse riigikohtule põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse
käivitamiseks.

Ringkonnakohtu menetluses oli 67aastase töötava ja ravikindlustatud vanaduspensionäri kaebus. Kaebajaga juhtus mullu tööõnnetus ning haigekassa maksis talle ravikindlustuse seaduse alusel töövõimetuse hüvitist 90 päeva eest, kuigi kaebaja tegelik töövõimetus kestis kauem.

Kohus rahuldas kaebuse, millega inimene soovis hüvitist määranud korralduste tühistamist ja kohaldatud seadusesätte põhiseadusega vastuolus olevaks tunnistamist, kuna see kohtleb erinevalt alla 65aastaseid ja üle 65aastaseid kindlustatud isikuid.

Ravikindlustuse seaduse eelnõu seletuskirja kohaselt on seadusandja soovinud vaidlustatud sättega kallutada üle 65aastaseid inimesi piirama töötamist oma tervise säästmise huvides.

Ringkonnakohtu hinnangul aga ei ole töötamise piiramine õiguspärane ega vajalik. Haigushüvitise mittemaksmine ei saa kohtu teatel kallutada ratsionaalselt käituvat inimest töötamist vähendama.

Võimalik seadusandja eesmärk säästa ravikindlustuse vahendeid võib ringkonnakohtu hinnangul olla iseenesest õiguspärane, kuid vanemate inimeste erinev kohtlemine ei ole seejuures kooskõlas ravikindlustuse solidaarsuse põhimõttega ja riigikohtu varasema praktikaga.

Inimese vanus ja asjaolu, et talle tagatakse vanaduspensioni näol eksistentsimiinimum, ei saa õigustada haigushüvitise maksmise kestuse vähendamist, leidis kohus.

Tänane otsus on vaidlustatav 30 päeva jooksul pärast riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve korras tehtud lahendi kuulutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles