Kohus ei kõrvaldanud Kallot volikogu esimehe ametist

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Kallo.
Kalev Kallo. Foto: Liis Treimann

Harju maakohus ei rahuldanud täna riigiprokuratuuri taotlust ega kõrvaldanud Tallinna linnavolikogu esimeest, Keskerakonda kuuluvat Kalev Kallot uurimise ajaks ametist.

Kallo kaitsja Kristi Rande sõnul oli kohtu põhiargumendiks see, et linnavalitsus ja linnavolikogu on kaks eri omavalitsusorganit ja Kallo linnavolikogu esimehena ei saa mõjutada linnavalitsuse ametnikke, kuna need ei allu volikogule.

Lisaks tõi kohus Rande sõnul välja, et kuigi prokuratuur apelleeris kunstlike tõendite loomise võimalusele, ei pidanud kohus seda võimalikuks - kohtule jäi Rande sõnul arusaamatuks, kuidas saaks Kallo tagantjärele tõendeid luua. Rande märkis, et prokuratuur on ju tõendid juba konfiskeerinud ja pole võimalust, et Kallo saaks neid muuta või näiteks tagantjärele enda kasuks dokumente koostada.

Riigiprokuratuur teatas, et kohus jättis taotluse rahuldama, kuna kohtu hinnangul puudub Kalev Kallol tulenevalt tema ametipositsioonist Tallinna linnavolikogu esimehena võimalus mõjutada linnavalitsuse töötajaid. 

Andmata hinnangut kriminaalasjas kogutud tõenditele ja tegemata otsustust isiku süüküsimuses nentis kohus samas, et käesoleval hetkel on tegemist piisavalt põhjendatud kahtlusega, et Kalev Kallo võib olla toime pannud temale inkrimineeritud kuriteod.

«Prokurörina aktsepteerin kohtu seisukohta. Edasikaebamise osas teeme otsuse lähiajal, praegu on kõige olulised jätkata nende kiirete menetlustoimingutega, mille tagamiseks ametist kõrvaldamise taotluse esitasime,» märkis riigiprokurör Laura Vaik.

 «Taotlesime Kalev Kallo ametist kõrvaldamist, kuna meie hinnangul on oluline tagada tunnistajatele  võimalus anda ütlusi vabas õhkkonnas. Leiame, et Kallo omab staatusest ja ametipositsioonist tulenevalt mõjuvõimu, millega saab vahetult või teiste inimeste kaudu tunnistajaid mõjutada.»

Kohtu määrust on võimalik edasi kaevata kümne tööpäeva jooksul.

Kalev Kallo käis kapos ülekuulamisel kolmapäeval, kuid sisulisi ütlusi mees uurijatele ei andnud. «Pidasime vajalikuks sisulisi ütlusi mitte anda, sest kahtlustus oli vastuoluline,» märkis Rande. «Tundub, et menetlejatel on kiire olnud ja pole aru saada, kelle teole kaasaaitamist Kallole ette heidetakse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles