Raivo Aeg: Venemaa soov Dresseni järele on veidi üllatav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg.
Raivo Aeg. Foto: Liis Treimann

Riigikogu liikme, kaitsepolitseiameti endise peadirektori Raivo Aegi sõnul on veidi üllatav, et Venemaa ametivõimud soovisid kaitsepolitseinik Eston Kohveri vastu välja vahetada just Aleksei Dressenit.

Aegi sõnul oleks ta pigem eeldanud, et Venemaa üritab Kohveri vastu vahetada samuti riigireetmises süüdi mõistetud Vladimir Veitmani, sest tema oli ikkagi endine KGB ohvitser.

Aegi sõnul ei ole mõtet eriti tõsiselt võtta Venemaa julgeolekuteenistuste juttu, et Dressenil õnnestus oma ebaseadusliku tegevuse vältel saata Venemaale "hiiglaslik kogus hinnalisi dokumente CIA ja MI-6 salaoperatsioonide kohta Baltimaades Venemaa vastu".

«Eks Dressenil kaitsepolitseis töötades teatud hulgale dokumentidele ligipääs oli, kuid tuleb arvestada, et ta töötas ikkagi äärmusluse ja terrorismi valdkonnas ehk alal, mis Vene eriteenistustele väga suurt huvi ei pakkunud. Selles valdkonnas teevad riigid niikuinii pidevalt koostööd ja midagi väga salajast, mida oleks teadnud vaid Eesti, see valdkond endas ei kätke,"»rääkis Aeg.

Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver vahetati laupäeval Pihkva oblastis Kunitšina Gora piiripunktis endise kaitsepolitsieniku, Eestis riigireetmiss süüdi mõistetud Aleksei Dresseni vastu, teatas Vene Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB).

FSB teabeosakonna teatel toimus Kohveri vahetus Dresseni vastu laupäeval üle Piusa jõe sillal. Interfaxi teatel saabus Dresseni abikaasa Venemaale juba varem.

Interfaxiga rääkinud Vene eriteenistuse allikas ütles, et 20-aastase töö jooksul kaitsepolitseis hankis Dressen ja andis Moskvasse edasi "hiiglasliku koguse hinnalisi dokumente CIA ja MI-6 salaoperatsioonide kohta Baltimaades Venemaa vastu".

Harju maakohus mõistis 2012. aasta juulis riigireetmises ja ametialase teabe edastamises süüdi kaitsepolitsei endise töötaja Aleksei Dresseni ja tema abikaasa Viktoria Dresseni. Aleksei Dressenile mõistis kohus karistuseks 16 aastat vangistust ja Viktoria Dressenile kuus aastat vangistust viieaastase katseajaga. Ühtlasi mõistis kohus Dressenitelt välja kriminaaltuluna saadud 142 900 eurot ning konfiskeeris Dressenitelt läbiotsimiste käigus leitud 23 556,85 eurot sularaha ning nende omanduses oleva korteri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles