Välisminister Kaljurand kohtus Kuveidi ja Kõrgõzstani kolleegiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand.
Marina Kaljurand. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Välisminister Marina Kaljurand arutas New Yorgis ÜRO peaassamblee avanädala raames toimunud kohtumisel Kuveidi asepeaministri ja välisministri Sabah Khaled Al Hamad Al Sabahga majanduskoostöö tihendamist, olukorda Lähis-Idas ja rändekriisi lahendamist, teatas BNS-ile välisministeeriumi pressiosakond.

Kaljurand kutsus oma Kuveidi kolleegi Eestisse visiidile.

Majanduskoostööst rääkides märkis Kaljurand, et kasutamata võimalusi vastastikusteks investeeringuteks on küllaga.

«Eesti on avatud majandusega riik, meie investeerimistingimused on soodsad. Samuti on meie ettevõtjad tundmas rohkem huvi ärivõimaluste vastu Laheriikides. Oleme huvitatud investeeringute kaitse leppe sõlmimisest Kuveidiga ning loodame peatselt läbirääkimistega alustada. Lepe annab suuremat kindlustunnet meie ettevõtjatele ning loob võimalusi investeeringuteks,» lisas Kaljurand.

Veel kõneldi olukorrast Lähis-Idas ning Kuveidi välisminister andis ülevaate tegevustest Süüria põgenike abistamisel. Välisministrid allkirjastasid diplomaatiliste passide viisavabadusleppe.  

Kohtumisel Kõrgõzstani välisministri Erlan Abdyldaeviga arutas välisminister Marina Kaljurand võimalusi kahepoolsete suhete tihendamiseks IKT-alases koostöös ja majandussidemete alal. Kaljurand esitas oma kolleegile küllakutse Eestisse.  

IKT-alaseid koostöövõimalusi arutades kinnitas välisminister Kaljurand Eesti valmidust e-teenuste alaste kogemuste jagamiseks.

«Eesti on näiteks aidanud Kõrgõzstanil ehitada üles välisministeeriumi konsulaarteenuste infosüsteemi. Oleme ka tulevikus valmis jätkama e-lahenduste ülesehitamise alast koostööd,» lisas ta.

Kaljurand ja Abdyldaev arutasid kahepoolsete suhete tihendamist ning avaldasid heameelt mõlema riigi parlamentide vahelise hea koostöö üle. Välisministrid leidsid, et ka kahepoolsed poliitilised konsultatsioonid aitaks suhteid elavdada.  

Abdyldaev andis ülevaate ettevalmistustest 4. oktoobril toimuvateks parlamendivalimisteks Kõrgõzstanis. Eestist suundub Kõrgõzstani parlamendivalimisi vaatlema viis vaatlejat. Parlamendivalimistel soovitakse laiemalt kasutada elektroonilise andmevahetuse võimalusi valijate nimekirjade koostamisel ja valimistulemuste edastamisel.  

Veel kõneldi viimastest arengutest Kesk-Aasias ning Kõrgõzstani ja Euroopa Liidu suhetest, sealhulgas majanduse vallas.  

Samuti kohtus välisminister Marina Kaljurand reedel, 25. septembril New Yorgis Ameerika Juudi Komitee esindajatega, kellega kõneldi Eesti ja Iisraeli suhetest, Lähis-Ida rahuprotsessist ning olukorrast naabruskonnas laiemalt.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles