Eksperdi arvates saab Dressenist Vene luurekooli instruktor

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Dressen.
Aleksei Dressen. Foto: Ekraanitõmmis telesaate «Vesti v subbotu» videolt

Luureeksperdi Vladimir Gribovi arvates saab Eston Kohvri vastu välja vahetud Aleksei Dressenist Venemaal luurekooli instruktor.

Vene julgeolekuteenistuse (FSB) koosseisu kuuluva eriüksuse Võmpel veteranide assotsiatsiooni asepresident Gribov ütles intervjuus Vene telekanalile Life News, et tõenäoliselt peeti Kohver eelmisel sügisel kinni eesmärgil teda hiljem Dresseni vastu välja vahetada.

«Kui Eesti kaitsepolitseinik peeti piiril kinni, siis kahtlesin, kas ta on spioon,» rääkis FSBga seotud mees. «Tal olid relvad ja raha, aga praegusel ajal ei ole agentidel neid ilmtingimata vaja,» põhjendas ta oma veendumust, lisades, et samuti ei pea kaasajal spioonid ebaseaduslikult ületama piiri.

Gribovi sõnul oletas ta juba mullu, kui Kohver võeti kinni, et FSB valmistub vahetuseks. «Ja nii lõpuks ka juhtus,» mainis endine eriüksuslane, kelle sõnul tehti ettevalmistusi vahetuseks juba Dresseni kinnivõtmisest, 2012. aastast saadik.

«Ma ei tea, kui tähtis on Aleksei Dressen meile, ent meie luure üks põhimõtteid on – omasid me ei jäta,» toonitas Gribov.

Eksperdi hinnangul ootab Dressenit Venemaal ees rahulik elu oma tööd eriteenistuse alal jätkates, aga seekord instruktorina luurekoolis uute agentide väljaõpetamisel.

FSB veterani arvates ei pidanud eriteenistused omavahel läbirääkimisi Kohvri ja Dresseni vahetamise üle, vaid seda tehti hoopis täiesti ametlikult diplomaatiliste kanalite kaudu.

Enne kui läheb üldse riikide vahel eriteenistujate vahetuseks lahti, peavad mõlemad pooled Gribovi sõnul leppima kokku «kandidaatides», vahetuse tingimustes ja muudes asjades. «See on omamoodi nagu lehmakauplemine,» märkis ta.

Gribov tõi näite Berliini ja Potsdami vahelise Haveli jõe Glienicke sillal toimunud Rudolf Abeli ja Francis Powersi vahetusest. «USA pool ei nõustunud siis võrdsete tingimustega. Lisaks Powersile pidi [NSVL] vabastama veel ühe nende (USA - toim) majandusteadlase, kes jäi vahele luureandmete kogumisega.»

Endine FSBlane lisas, et Abel, muide, autasustati hiljem koju tagasipöördumise puhul. «Arvan, et Dressen võib samuti arvestada teenetemärgiga,» pakkus Vene luureekspert välja.

Eile vahetati Eston Kohver Pihkva oblastis Kunitšina Gora piiripunktis üle Piusa jõe sillal endise kaitsepolitseiniku, Eestis riigireetmises süüdi mõistetud Aleksei Dresseni vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles