Pevkur: Venemaa kasutab vahetust propagandasõjas ära

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Siseminister Hanno Pevkur ütles Venemaa kajastust Kohvri ja Dresseni vahetusest kommenteerides, et Venemaa kasutab seda ära propagandasõjas ning pole üllatav, et fakte moonutatakse.

Vene meedia on avalikustanud muuhulgas videokaadrid Kohvri kinnipidamisest. Videost on jäetud mulje, et enne Kohvri röövimist saab kapo töötaja kellegagi kokku. Seejärel on võimalik näha, kuidas Kohver jagab teisele osapoolele raha ja samuti on näha märkmikku, kust loetakse ette eriteenistuse töötajate nimesid.

Seejärel on näha Kohvri kinnipidamist. Diktor juhtis tähelepanu eemal seisvale Vene piiripostile vihjates, et Kohver peeti kinni Vene Föderatsiooni territooriumil.

Hanno Pevkur ütles, et selline kajastus ei ole üllatav. Tema sõnul on ilmne, et klipid on filmitud pärast rüselust (räägitakse hingeldades) ning selleks ajaks on Kohver juba Vene poolele lohistatud.

«Tuleb arvestada, et Venemaa kasutab seda infosõjaks ja propagandasõjaks. Minu jaoks see üllatav ei olnud, et venelased kasutavad seda nii,» ütles Pevkur, kes lisas, et meediakajastust on pikemalt ette valmistatud.

«Kõik oli valmistatud ette, et kohe ka Dresseniga intervjuud teha ja kohe see uudistes avaldada. Seda tulebki võtta kui infooperatsiooni ja tundub, et seda on sama kaua valmistatud ette kui (Kohvri – toim.) süüdi mõistmist,» lisas siseminister.

Miks ei avaldanud siseministeerium Eesti meediale ise kaadreid vahetusest, mistõttu tuli tsiteerida Venemaa propagandakanaleid?

 «Me ei ole kunagi salanud, et see fakt (vahetus Koidulas – toim.) aset leidis,» ütles Pevkur, kelle sõnul pole see nii oluline, kas vahetust ka lindi pealt ette mängitakse.

«Meie ei tee seda propaganda pärast, meil oli eesmärk Eston koju saada. Me tegime seda, et Eston koju saaks, mitte, et hakata sinna peale ehitama propagandasõda, mida Venemaa ilmselgelt peab,» lõpetas ta.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella üheksa ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine

FSB väitel peeti Kohver kinni Pihkva oblasti territooriumil, kapo sõnul ei vasta see väide tõele. Seda tõestab ka mõlema riigi piirivalvurite ühiselt koostatud piiririkkumise ühisvaatluse protokoll, kus on kirjas, et toimus piiririkkumine suunaga Vene Föderatsioonist Eesti Vabariiki ja tagasi.

Kohvrit hoiti esialgu Moskva Lefortovo vanglas, suve hakul toodi ta Pihkvasse. 19. augustil mõistis Venemaa Pihkva oblastikohus Kohvri 15 aastaks vangi. Kohus mõistis Kohvri süüdi spionaažis, ebaseaduslikus piiriületuses, relva ebaseaduslikus omamises ja selle salakaubaveos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles