MTA töötajad said kätte rekordkoguse korgijoogi lähteainet

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikekaubikust leitud GBL kanistrid.
Väikekaubikust leitud GBL kanistrid. Foto: Riigiprokuratuur

Maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad leidsid väikekaubikust rekordkoguse korgijoogi ehk GHB lähteainet, millest saanuks ohtliku narkojoobe tekitada enam kui 100 000-le inimesele.

Septembri keskel pidasid MTA töötajad Mõisaküla piiripunktis Eestisse sisenemisel kinni väikekaubiku, mille kontrollimise käigus avastati kokku 20 kanistrit ehk kokku 200 liitrit narkootilist ainet GBL, edastas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Kriminaalmenetlust alustati kahe kohapeal kinnipeetud mehe suhtes, kes võeti Harju maakohtu määrusega vahi alla. Meestele on esitatud kahtlustus narkootilise aine suures koguses ja grupiviisilises ebaseaduslikus käitlemises.

MTA narkotalituse juhataja Raul Koppelmaa sõnul oleks kinnipeetud kogusest saanud valmistada umbes 350 liitrit GHBd, mida tuntakse ka korgijoogi nime all. «Eeldatavalt oleks saanud sellest tekitada ohtliku narkojoobe enam kui sajale tuhandele inimesele,» märkis Koppelmaa. Kui narkootilist ainet oleks jõutud töötlemata kujul tarbijatele müüa, ulatunuks kriminaaltulu kuni veerand miljoni euroni.

GBL kuulub Eestis narkootiliste ainete nimekirja alates 2013. aastast. GBLst valmistatakse GHBd, ent seda tarvitatakse ka ilma täiendavalt töötlemata. Kohtutoksikoloogide sõnul muutub GBL inimorganismis ainevahetuse käigus GHBks.

«Sellisel juhul piisab narkojoobe tekitamiseks juba ligi grammist GBLst, mis on GHBst veelgi mürgisem ja suurema koguse juures ka surmavalt ohtlik,» ütles menetlust juhtiv riigiprokurör Vahur Verte. «Seda, kui mürgise ainega on tegu, näitab tõsiasi, et keemiatööstuses kasutatakse GBL-i näiteks veljepuhastusvahendite olulise koostisosana,» lisas ta.

Kohtus süüdimõistmisel võidakse kahte meest karistada kolme- kuni 15-aastase vangistusega.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi maksu- ja tolliamet ning juhib riigiprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles