Kilk: Ilvesele ei suudetud Hiinas kõrgetasemelisi kohtumisi korraldada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi kärajad Pärnu kontserdimajas. President Toomas Hendrik Ilves.
Presidendi kärajad Pärnu kontserdimajas. President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Urmas Luik

Ettevõtja Rein Kilk rääkis, et tema on kuulnud, et president Toomas Hendrik Ilves jättis Hiina-visiidi ära, kuna talle ei suudetud seal kõrgetasemelisi kohtumisi organiseerida.

«Välisministeerium ja suursaatkond ei suutnud Hiina-visiidiks presidendile piisavalt kõrgetasemelisi kohtumisi välja ajada,» rääkis Kilk Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Kui tõesti seal presidendiga kokku ei saa, siis lasteaedu inspekteerima pole ka mõtet minna,» leidis Kilk.

«Kui palju kohtumisi võrdsel tasemel välisminister Urmas Paedil oli? Olgu, Expol ta käis küll, aga midagi muud?» küsis Kilk.

«Pakun veel ühe versiooni, mille järgi sõnavabaduse eest seisja Ilves ei soovinud vahetult pärast Hiina dissidendile Nobeli preemia andmist külastada kommunistlikku režiimi,» leidis ajakirjanik Priit Hõbemägi.

«Näiteks meie Pekingi suursaatkonna kodulehe andmeil on 649 000 krooni eest Eesti otseinvesteeringud tehtud Hiinasse, soomlased on investeerinud ühe Eesti riigieelarve suuruse summa,» rääkis Kilk.

«Saatkonna lehte värsendati viimati aprillis 2008, viimased andmed on veelgi vanemad,» sõnas ta.

«Las nüüd näiteks karjääridiplomaat Clyde Kull, kes oskab kommunistlike režiimidega suhelda, olles ise kommunistliku režiimi välispoliitika koolis käinud, parandab seda,» sõnas Hõbemägi.

Ettevõtja Hans H. Luik leidis, et välisministeeriumis eelmisel nädalal puhkenud skandaali uue euroametikoha loomise ümber põhjustas soov väga suurte kogemustega diplomaat Kull peamajast kuhugi mujale tööle saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles