Kajar Lember kavatseb Asvale ehitada linnuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajar Lember
Kajar Lember Foto: Mihkel Maripuu

Tartu abilinnapea Kajar Lember kavatseb Saaremaale Asva külla ehitada linnuse, millest peaks kujunema pereturismiobjekt, kirjutas Saarte Hääl.

«Tegu on eelkõige turismiobjektiga, mille eesmärk on eksponeerida Asva pronksiaja lugu, mitte aga linnust täpselt sellisena, nagu see 4000 aastat tagasi oli,» ütles Lember. 

Uus linnus jääb linnusasula ajaloolisest asukohast umbes ühe kilomeetri kaugusele ja kerkib otse Laimjala–Kuivastu maantee äärde.    

Leht kirjutas, et algselt kavatses Lember ehitise püstitada linnuse ajaloolise koha peale, kuid muinsuskaitse ei jäänud nõusse.

«Kuna alguses olid mul autentsuseotsingud tähtsal kohal, siis pärast seda, kui me ei leidnud muinsuskaitsega ühist keelt, lõin vahepeal üldse käega,» rääkis Lember, kes hiljem olukorraga leppides valis linnuse uueks asukohaks maatüki suure maantee ääres.

Nüüd leiab arendaja, et uues asukohal maantee veerel on tegelikult ka oma plussid: kui ajalooline paik jääb sügisel ja kevadel üleujutuse meelevalda, siis uus koht on igas mõttes paremini ligipääsetav ja võimaldab linnust paremini eksponeerida.

Lember ütles BNSile, et uut linnust rajades ei ole eesmärgiks vana matkida. Tema sõnul soovitas ta aastate eest linnuse võimalikult identsena taastada, praegu on plaanis pigem turismiobjekt.

«Aga kindlasti tahaks, et linnus oleks ikka linnus. Suhteliselt ehe peaks see tulema,» sõnas Lember.

«Kindlasti konsulteerime linnuse rajamisel ajaloolastega,» sõnas Lember. Ta avaldas lootust, et ehk õnnestub uues linnuses ka eksponeerida leide, mis on välja tulnud muinaslinnuse kaevamistelt.

Pigem saab see olema Muinasmudila, ütles Lember ehitatava linnuse suunitluse kohta, tõdedes, et Saaremaal on praegu pereturistidele vähe pakkuda.

Linnuse ehituse ettevalmistustööd on juba alanud, Lemberi sõnul peaks linnus valmsi saama 2018. aastal. Ehitustööde maksumuseks on kavandatud 400 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles