Rõivas: Eesti ei kavatse Soome ja Lätiga piirikontrolli taastada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrakaitsjate andmeil on enamik illegaale tulnud Eestisse üle Vene piiri.
Korrakaitsjate andmeil on enamik illegaale tulnud Eestisse üle Vene piiri. Foto: Marko Saarm / Sakala

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et Eesti ei kavatse pagulaskriisist hoolimata taastada piirikontrolli Eesti ja Soome ega Eesti ja Läti vahel.

«See arutelu on kohatu, sest me ei kavatse taastada piire Eesti ja Soome vahele,» märkis peaminister Rõivas vastuseks riigikogu liikme Mart Helme küsimusele, kas praeguses rändekriisis oleks Eestil raha ja inimressurssi pikemaks ajaks piirikontrolli taastamiseks.

«Me ju ei soovi, et Euroopa Liidu riikide vahel oleks taas piirid,» rõhutas peaminister.

Rõivas vastas, et enne kui tõttame arvutama Eesti-Läti ja Eesti-Soome vahel piirikontrolli taastamise kulusid, tuleb kaaluda, kas see üldse on praeguses olukorras vajalik.

«Inimeste vaba liikumine on väga oluline vabadus,» rõhutas Rõivas.

Ta meenutas, et pärast Schengeni viisaruumiga liitumist on Eesti ajutiselt taastanud piirikontrolli vaid kahel korral: Eestis toimunud NATO välisministrite kohtumise ajaks ning USA presidendi Barack Obama visiidi ajaks.

«Meil on üks piir, mida me väga tugevalt valvame, see on Eesti ja Venemaa vahel. Seal töötab ca 700 inimest ja järgmisel aastal me investeerime üle 20 miljoni euro, et neil oleks kõige kaasaegsem töökeskkond ja see piir tõesti peaks,» lisas ta.

Kui aga tõesti peaks olema vaja Eesti ja Läti ning Eesti ja Soome vahel piir taastada, läheks see Rõivase sõnul maksma ligi 100 miljonit eurot ja võtaks aega umbes kuus kuud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles