10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 1. oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Fotod: linnavalitsus kolis Hundisilmale?

    Linnavalitsuse delegatsioon käis päev pärast Edgar Savisaare linnapea ametist kõrvaldamist Hundisilmal. Foto: Eero Vabamägi

    Täna kella 12.30 paiku oli ametist kõrvaldatud linnapea Edgar Savisaare Lääne-Virumaal asuva kodu esine parkla täis autosid, mis kuuluvad abilinnapeadele.

    Enne kella 13.30 väljusid külalised Hundisilma talust. Postimehe fotograafi sõnul olid kohal kõik abilinnapead - Taavi Aas, Kalle Klandorf, Mihhail Kõlvart, Eha Võrk, Merike Martinson ja Arvo Sarapuu. Lisaks ka linnavalitsuse nõunik Liina Oja, linnapea nõunik Moonika Batrakova, linna avalike suhete direktor Ain Saarna ja linnapea abi Jekaterina Fedkina.

    ÜLEVAADE

    • Tallinna avalike suhete direktor Ain Saarna nimetas külaskäiku humaansuse aktiks.

    • Kaitsja usub, et vaidlus Savisaare ametist kõrvaldamise üle jõuab riigikohtuni välja.

    Loe tänasest päevast Hundisilmal postimees.ee-st

  2. Vaata, kus saab lähiajal maapoodidest sularaha välja võtma hakata

    Sularaha. Foto: Arvo Meeks / Valgamaalane

    Swedbank teatas täna, et hakkab 28 asulas pakkuma sularaha väljavõtmise teenust maapoodides. Tõime välja kohad, kus teenus juba töötab või kus sellega lähikuudel alustatakse.

    OLULIST

    Vaata, kas sinu kodupoest hakkab peatselt raha saama

  3. Ligi 300 vangi nõuab alandava kohtlemise pärast hüvitist

    Ligi 300 vangi nõuab kohtu kaudu hüvitist nigelate elutingimuste eest. Võidud esimese astme kohtus suurendavad kaebajate hulka ilmselt veelgi.

    Üle-eelmisel nädalal mõistis Tartu halduskohus Tallinna Vanglalt välja valuraha väljapressimise eest kinni istuvale Indrek Leiburile. Kohus mõistis vanglalt Leiburi kasuks välja 744 eurot, sest Leibur oli elanud inimväärikust alandavates tingimustes 256 päeva.

    OLULIST

    • Eesti halduskohtud menetlevad kokku 1500 vangi kaebusi.

    • Riik ei kiirusta vangidele hüvitise maksmisega, pigem vaieldakse kuni riigikohtuni.

    Vangide kaebustest pikemalt loe postimees.ee-st

  4. Kõigil Eesti e-residentidel on samuti praaksertifikaadiga id-kaardid

    Tarkvaragigandi Google hea kontrollitöö tulemusel avastatud praak Eesti ID-kaardi sertifikaatides puudutab ligi 250 000 ID-kaardi omaniku seas ka kõiki enam kui 5000 Eesti e-residenti kaarte.

    Mõne nädala eest, 15 septembril selgus, et Google on oma veebilehitseja Chrome arendamisel karmimaks keeranud sertifikaatide formaalset kontrolli.

    OLULIST

    • Riigi Inosüsteemi Amet lubab peatselt uuesti sertifikaatite uuendamist üle interneti.

    • Viga ei leidnud üles isegi mitte korraline tarkvaraaudit.

    Veast id-kaardi sertifikaadis loe pikemalt postimees.ee-st

  5. Tallinn karmistab oluliselt taksoveonõudeid

    Taksod Tallinna kesklinnas. Foto: Tairo Lutter / Õhtuleht

    Tallinn karmistab oluliselt taksoveo teenuse pakkumisega seonduvaid nõudeid, mille tulemusel kaovad pealinna tänavatelt vanad masinad ja röövellikud hinnad.

    Linnavolikogus menetletava määruse eelnõu kohaselt kehtestatakse taksoveol kasutatavatele sõidukitele sõitjate ohutust ja mugavust ning keskkonnasäästlikkust tagavad nõuded. Ühtlasi kehtestatakse nõuded taksoveoteenuste hinnakirjale, taksoveoteenuste loetelu ja taksoveoteenuste hinna kõrgeimad lubatavad määrad.

    OLULIST

    • Sõidualustustasu kõrgeim lubatav määr on 5,50 eurot, sõidukilomeetritasu kõrgeim lubatav määr 1,10 eurot ning ajatasu 24,20 eurot tunnis.

    • Taksode heitnorm peab vastama vähemalt Euro 5 standardile.

    Tallinna taksoveo muudatustest loe postimees.ee-st

  6. Alexela leping Rosneftiga toob Eesti Raudteele 4 miljonit kasumit

    Transiidirong. Foto: Toomas Huik

    Riikliku infrastruktuurifirma Eesti Raudtee nõukogu esimehe Raivo Vare hinnangul toob Alexela ja Rosnefti vahel sõlmitud 40 miljoni euro suurune nafta- ja gaasisaaduste transiidileping Eesti Raudteele üle 4 miljoni euro kulumieelset kasumit.

    Vare sõnul on Alexela ja Rosnefti leping Eesti Raudteele suur asi. «Olukorras, kus iga miljon tonni on umbes 2,5 miljonit eurot EBITDA-t [kulumieelset kasumit] Eesti Raudteele, võite ise arvutada. Veel suurem asi on see transiidisektorile tervikuna,» ütles Vare BNSile. Kokku võiks see tema hinnangul olla minimaalselt 4-4,5 miljonit eurot.

    OLULIST

    • Rosneftiga lepingu saamine on juba saavutus omaette, kinnitab Eesti Raudtee nõukogu esimees.

    • Leping kestab 2017. aasta lõpuni ja selle kogumaht on 40,1 miljonit eurot.

    Alexela ja Rosnefti lepingust loe postimees.ee-st

  7. Statoili müügimaksuvaidlus läks Tallinnale maksma ligi miljon eurot

    Statoil Foto: Scanpix

    Statoili müügimaksuvaidluses kaotajaks jäänud Tallinna linnavalitsus peab ettevõttele maksma veel üle 265 000 euro, mis tähendab, et kokku maksab linn kütusefirmale ligi miljon eurot.

    Tallinna linnavalitsus kinnitas kolmapäeval korralduse eelnõu, millega eraldatakse linnavalitsuse reservfondist kohtuvaidluste ja muude õiguslike vaidlustega seotud nõuete reservist Tallinna ettevõtlusametile 265 499,04 eurot kohtuasjaga seotud kulude katteks, vahendab BNS.

    OLULIST

    • Koos intressidega peab Tallinna linn ettevõttele maksma ligi miljon eurot.

    Loe müügimaksust postimees.ee-st

  8. Eestlased said eksklusiivse mootorratta valmis

    Renard Foto:estonianworld.com

    Rühm eestlastest ettevõtjaid, disainereid ja insenere jõudsid ligi seitsmeaastase ühise töö järel selleni, et teedele on jõudnud esimene taasiseseisvunud Eesti mootorratas nimega Renard – iga kunstigalerii ja sõidunautija tõeline uhkus.

    Eesti ettevõtja Jaan Lään tõi tegelikult juba 1938. aastal Tallinnas sääreväristajate tehase Renard Cuycles, kuid 1944. aasta märtsis sai tehas pommitabamuse ja nii sai Eesti mootorrattatööstus kiirelt kuulsusetu lõpu, vahendab estonianworld.com

    OLULIST

    • Ambitsioonika projekti taga on ettevõtjad Andres Uibomäe ja Kaarel Kivikangur.

    • Unikaalne mootorratas hakkab maksma 49 000 eurot.

    Motokaunitarist loe pikemalt postimees.ee-st.

  9. Mida tahavad venelased Süüriast?

     

    Venemaa otsus alustada Süürias õhurünnakuid – väidetavalt pealetungiva terrorirühmitise Islamiriik ehk ISIS peatamiseks – on tekitanud rahvusvahelises üldsuses väiksemat sorti hämmelduse. Kas venelaste ambitsioon on siiras? Ning kas nad ründavad tõepoolest ainult terroriste, nagu lubatud?

    Esialgsed teated eile alanud õhulöökidest kõnelevad vastupidist – pommide alla ei sattunud mitte Islamiriigi positsioonid, vaid hoopis president Bashar al-Assadi vastu võitlevad mõõdukamad grupeeringud. Need, kelle peale on pannud oma lootused ameeriklased.

    OLULIST

    Analüüsi Süüria sõja arengutest loe postimees.ee-st

  10. Võrratu kitarrimuusika Postimehe toimetuses

    Muusikapäeva puhul esines täna Postimehe toimetuses Viljandi Guitar Trio koosseisus Jalmar Vabarna, Argo Vals ja Jaan Jaago.

    Vaata muusikapäeva ülekannet Postimehe toimetusest 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles