Eston Kohver on kapos tööl tagasi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver sisenemas pressikonverentsile.
Eston Kohver sisenemas pressikonverentsile. Foto: Risto Mets

Laupäeval Venemaalt vanglast pääsenud ja Eestisse naasnud Eston Kohver on kaitsepolitseiametis tööl tagasi.

«Eston ei ole puhkuselainel, ta töötab meie majas ja teeb täpselt seda, mida vaja,» ütles kapo peadirektori asetäitja Martin Arpo Kuku raadio saates «Nädala tegija».

«Meie taaskohtumise esimestel minutitel oli naljakas kuulda, kuidas ta hakkas kohe meenutama, millised tööasjad täpselt tal pooleli on,» lisas Arpo.

Saatejuhi Meelis Atoneni küsimusele, kui kindlad saavad kaaslased tema peale nüüd pärast aastast Venemaal vangis olemist, vastas Arpo: «Eston on väga tugev inimene. Kuid on selge, et selliste olukordade, aga ka pikkadelt missioonidelt naasmise järel, kus inimene on pikalt vastaspoolega kontaktis olnud, räägitakse väga põhjalikult inimesega, et me saaksime täpse pildi, mida temaga seal räägiti.» 

Sellest, miks tegelikult Kohver rööviti, ei saanud Arpo endiselt väga täpselt rääkida. « Selge see, et meil on pisut rohkem teavet, kui avalikkuse ette jõudnud. /--/ See põhineb teabel, mille kohta me ei taha, et meie mittepartnerteenistus teaks, kui palju me teame. Seepärast me ei saa neid detaile avaldada,» põhjendas ta. 

Küll aga pidas ta tõsiseltvõetavaks avalikkuseski levivat versiooni, et Kohver röövitigi eesmärgiga ta Dresseni vastu välja vahetada. «Küsimus ei ole Dresseni isikus, vaid Venemaa jaoks tõsiasjas, et neli nende spiooni on Eestis süüdi mõistetud. Tulevastele võimalikele sihtmärkidele, keda Venemaa edaspidigi kindlasti püüab värvata, on see keeruline sõnum. Seepärast oli vaja näidata, mismoodi Venemaa neid kaitseb, mida nende jaoks teeb. Selline üldine vastutegevus võiski olla see motiiv, miks meie ametnik rööviti.»

Küsimusele, kummale poolele vahetus kasulikum oli, vastas Arpo:  «Iga läbirääkimise tulemus on kompromiss, mis tähendab, et see on mõlemale poolele kasulik. Kui paneme avalikult teadaolevad faktid kõrvuti: ühel poolel on julgeolekuasutuse ohvitser, ametnik Kohver, teisel poolel FSB salajane allikas, mitte ametnik. Teenistuste jaoks on seal väga suur vahe. Kohver on meie jaoks palju olulisem kui Dressen, kes on meie jaoks reetur,» ütles Arpo. «Ka Venemaa poolelt vaadates on ta isik, kes on oma kodumaa reetnud, ta ei saa olla väga väärtuslik,» arvas ta.

Eestist röövitud ja aasta aega Venemaal vangis olnud kaitsepolitseinik Eston Kohver vabanes laupäeval, kui ta vahetati riigipiiril kolm aastat tagasi riigireetmises süüdi mõistetud Aleksei Dresseni vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles