10 uudist, mida võiksid teada: reede, 2. oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Eston Kohver on kapos tööl tagasi

    Eston Kohver sisenemas pressikonverentsile. Foto: Margus Ansu

    Laupäeval Venemaalt vanglast pääsenud ja Eestisse naasnud Eston Kohver on kaitsepolitseiametis tööl tagasi.

    «Eston ei ole puhkuselainel, ta töötab meie majas ja teeb täpselt seda, mida vaja,» ütles kapo peadirektori asetäitja Martin Arpo Kuku raadio saates «Nädala tegija».

    OLULIST

    Loe Eston Kohveri tegemistest postimees.ee-st

  2. Kadri Liik: miks nad ikkagi röövisid meie Kohvri?

    Kõik täpsemad detailid, mis annaks alust kasvõi informeeritud oletusteks, miks rööviti Eston Kohver, on tõenäoliselt riigisaladusega kaetud, ja peavadki olema. Samas on oluline, et inimesed ja ametkonnad, kelle tööks on toimunust järeldusi teha, vaeksid ka küsimust, miks Venemaa seda tegi, leiab kirjutab Euroopa Välissuhete Nõukogu vanemteadur Kadri Liik.

    OLULIST

    • Kohvrit röövides polnud eesmärgiks üldse midagi saada, vaid hoopis saata sõnum.

    • Obama visiit ja Kohvri röövimine: kokkulangevus oli juhus, USA polnud adressaat

    Loe Kadri Liigi kommentaari Eston Kohveri röövimise võimalikest tagamaadest postimees.ee-st

  3. Professor: Savisaare võitluskaaslased tahavad, et ta vangi pandaks

    Tallinna linnavalitsuse delegatsioon Hundisilmal. Foto: Eero Vabamägi

    Tallinna linnajuhtide kogunemised Hundisilmal võivad viia selleni, et prokuratuuril ei jäägi muud üle, kui taotleda linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaare vahistamist, leiab õigusteadlane.

    «Mulle tundub, et võitluskaaslased tahavad, et Savisaar vangi pandaks. Kui kaua selline tsirkus jätkub, ei jäägi prokuratuuril muud üle, kui seda taotleda,» ütles kriminoloogia professor Jüri Saar (Vabaerakond) Postimehele.

    OLULIST

    • Kui kohtumääruse täitmisest midagi välja ei tule, peab prokuratuur mõtlema edasistele sammudele.

    • Jüri Saare hinnangul tegeleb Keskerakond kentsaka jonnimisega.

    Jüri Saare kommentaari Keskkerakonna tegevusele loe postimees.ee-st

  4. Riigikohus: alla 10-aastase lapse käperdamise eest määratav karistus on liiga karm

    Illustratiivne foto. Foto: Caro / Scanpix

    Riigikohus järelevalvemenetluse tulemusel, et noorema kui 10-aastase lapse vägistamise eest määratav karistus on praegu liiga karm, sest vägistamise mõiste on liiga lai.

    Seaduse järgi on vägistamine «inimese tahte vastaselt temaga suguühtesse astumine või muu sugulise iseloomuga teo toimepanemine vägivallaga või ära kasutades isiku seisundit, milles ta ei olnud võimeline vastupanu osutama või toimunust aru saama (jõustunud 23.12.2013).» Seejuures loeb seadus arusaamisvõimetuks alla 10-aastast last.

    OLULIST

    • Kui alla 10-aastase lapse suguelundite katsumine on karistuse alammäära poolest võrdne inimelu võtmisega, tekib ilmselge vabaduspõhiõiguse riive, leidis riigikohus.

    • Riigikogu põhiseaduskomisjon on riigikohtule vastupidisel seisukohal.

    Riigikohtu otsuse tagamaadest loe pikemalt postimees.ee-st

  5. Euroopa nõuab Eesti tootjalt mitmeid pagulasmaju päevas

    OÜ Harmeti moodulmaja. Foto: Harmet

    Eesti suuruselt teine moodulmajade ja ruumelementide tootja Harmet OÜ on saanud Euroopast, eelkõige Saksamaalt nii palju päringuid ja pakkumusi pagulastele mõeldud hoonete ehitamiseks, et ei suuda nõudlust rahuldada.

    «Viimasel ajal tuleb siin iga päev umbes kolm päringut erinevatest Euroopa riikidest ja ma kardan, et see on alles algus,» ütles ütles Harmeti juhatuse esimees Toomas Kalev BNSile. «Kuna külmad talvekuud on Euroopas tulemas, tahan ma näha, kuhu see pagulasmass elama pannakse.»

    OLULIST

    • Pagulaste jaoks nõutakse luksuslikke ja heade tingimustega hooneid.

    • Ettevõte pelgab, et ei jõua nii palju maju toota kui Euroopa neilt soovib.

    Pagulastele moodulmajade ehitamisest loe postimees.ee-st

  6. Veskimägi: Eesti jätkab Balticconnectori projektiga

    Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi nimetas Soome riigi otsust esitada koos Eestiga rahastustaotlus Balticconnectori ehitamiseks väga suureks ja positiivseks sammuks.

    Seda vaatamata varem koos Eleringiga Soome-Eesti gaasiühenduse projekti Balticconnector vedanud Soome energiakontserni Gasum tagasitõmbumisele projektist. Seepeale otsustas Soome luua projektiga edasiliikumiseks omapoolse riigiettevõtte.

    OLULIST

    Balticconnectori rajamisest loe postimees.ee-st

  7. Halvatud noormees palub abi

    Ratastoolid. Foto: Tairo Lutter / Postimees

    Möödunud aasta kevadel kirjutas Postimees noormehest, kes hüppas mõtlematult pea ees Emajõkke ja jäi õnnetuse tagajärjel kogu kehast halvatuks. Nüüd palub seesama noormees sotsiaalmeedias abi.

    Tartus elav 23-aastane Kalmer teatab Facebooki avalikus grupis «Elumuutvad abistajad» pikas avameelses kirjas, et on ise õnnetuses süüdi, kuid lisab, et tal on praegu väga raske ning ta ei taha oma perele igaveseks koormaks jääda. Kirja aitas tal kirjutada tema õde Aire, kelle kinnitusel viibib Kalmer praegu kodus pere juures. «Aitasin venda, kuna tal on raske kirjutada pulgaga, mida ta suus hoiab,» ütles Aire Postimehele.

    OLULIST

    • Saaks ta ühegi käe liikuma, oleks kõigil juba tunduvalt kergem, tunnistab Kalmer.

    Halvatud noormehe lugu loe postimees.ee-st

  8. Kas tahad, et muusikal oleks suured tissid?

    Muusikatelefon Marshall London. Foto: Marshall London

    Spinal Tap sai lõpuks oma mobiiltelefoni. Marshall London üritab teksapükste taskusse mahutada täiemõõdulise rokkbändi. Veider seade. Ma ei ostaks seda 500 euro eest (EMT), aga 700 eest hakkaksin võib-olla juba mõtlema. Miks, loe altpoolt.

    Tegemist on väga kummalise ja teretulnud nišitelefoniga. Kunagi ammustel aegadel, kui maal peal kõndisid veel dinosaurused ja nuputelefonid, üritasid nii Nokia (Xpressmusic) kui Sony Ericsson (Walkman) oma muusikatelefonide seeriat arendada. Geneeriliste androiditelefonide ajastul püüavad kõik tootjad kuidagi eristuda, kuid enamasti jäävad kõik need kumerad ekraanid ja nahast korpused vaid viguriteks, mis kasutuskogemusele eriti juurde ei anna.

    OLULIST

    • Iseloomuga telefon.

    • Vaatamata asjalikule tarkvarale pettumus.

    Hendrik Alla rokkivat telefoniarvustust loe postimees.ee-st

  9. Kross: venelaste sõnum on lihtne - Assadist vabanemiseks peate sõdima meiega

    Eerik-Niiles Kross Foto: Erik Prozes / Postimees

    Kolmapäeval alanud Vene õhurünnakud Süürias ei tohiks tulla kellelegi suure üllatusena, ometi on Läänemaailmal justkui suu vett täis, kirjutab riigikogu väliskomisjoni liige Eerik-Niiles Kross (Reformierakond).

    Veel mõni nädal tagasi andis Valge Maja mõista, justkui oleks neil Kremliga leitud teineteisemõistmine Assadi lahkumise ja Süüria kodusõja «poliitilise lahenduse osas». Tänaseks peaks olema klaar, et Putin, oh üllatust, on jälle rääkinud üht ja teinud teist. Kreml ütleb nüüd, et nad ei ole «kunagi» nõustunud Assadi lahkumisega ja toetavad Süüria «legitiimset valitsust», kes on piirkonna «kõige olulisem» terrorismivastane jõud.

    OLULIST

    • Kolmapäeval nõudis Venemaa, et USA lennukid lahkuksid Süüria õhuruumist ja alustasid valitsusvägede vastaste positsioonide ründamist Homsi linna juures.

    • Täna dikteerib Venemaa Süüria sõja edasist käiku nii USAle kui kogu läänemaailmale.

    Analüüsi Süüria sõja uutest arengutest loe postimees.ee-st

  10. Pagulastega tegelemiseks ligi neli miljonit valitsuse reservist: millele raha kulub?

    Põgenikud. Foto: Scanpix

    Valitsuse reservist eraldatakse tuleval aastal pagulastega tegelemiseks ligi neli miljonit eurot, mis läheb jagamisele kolme ministeeriumi vahel.

    Riigieelarve seletuskirjas on pagulastega seotud kuludeks määratud valitsuse reservist 3 920 212 eurot. Kõige suurem osa sellest summast on ette nähtud siseministeeriumile, mis saab pagulastega tegelemiseks reservist 2 545 955 eurot.

    Vaata, kellele veel pagulastega tegelemiseks raha eraldatakse

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles