Lõhki laenanud vald sai taas oma rahakoti valitsejaks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste rattaretke osalised kaks aastat tagasi Sondas «Hasco» projekti sildi all jalgu puhkamas.
Roheliste rattaretke osalised kaks aastat tagasi Sondas «Hasco» projekti sildi all jalgu puhkamas. Foto: Margus Ott / Virumaa Teataja.

Eelmisel aastal pärast keskkonnaprojekti «Hasco» ebaõnnestumist Euroopa Komisjonile raha tagasimaksmiseks riigilt toetust saanud ja raha laenanud Ida-Virumaa Sonda vald lõpetas kaks aastat enne tähtaega saneerimiskava ning omab taas õigust ise oma eelarve kasutamise üle otsustada.

Keskkonnaprojekti «Hasco», mille sisuks oli põlevkivi poolkoksi ja sealäga segamisega parandada mullaviljakust ning seejärel metsastada 200 ha väheväärtuslikke põllu- ja metsamaid, läbikukkumise järel pidi Sonda vald Euroopa Komisjonile tagastama enam kui 8,5 miljonit krooni, kirjutab Põhjarannik.

Selle summa tagasimaksmiseks sai Sonda riigilt toetust ning võttis Ühispangast laenu, pärast mida pidi vald oma eelarvevahendite kasutamise kooskõlastama rahandusministeeriumiga.

Vald suutis paari aastaga saada oma laenukoormuse normaalsele tasemele, mistõttu otsustas riik saneerimiskava varem lõpetada, algselt oli selle lõpptähtajaks 2010.

Vallal on praegu laenukohustusi kahe miljoni krooni ulatuses ning selle tagasimaksmine on ajatatud kaheksa aasta peale.


Sonda vallavalitsus tegi pärast seda, kui neilt nõuti projekti ebaõnnestumise järel tagasi 8,5 miljonit krooni, avalduse ka politseisse, mille alusel algatati seoses projektiraha kasutamisega kriminaalasi. Praegu on kriminaalasi kohtueelse kokkuvõttega prokuratuuris ja ootab süüdistust.

Samal teemal loe «Sonda tagastas Euroopa Komisjonile üle 8,5 miljoni krooni».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles