Marko Mihkelson: Venemaa eesmärk on USA positsioonide nõrgendamine

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson märkis oma Facebooki lehel, et praegu näib Venemaa peamiseks eesmärgiks olevat Lääne, eeskätt USA positsioonide nõrgendamine mitte üksnes Süürias, vaid laiemalt kogu maailmas.

Meil tuleb väga teraselt jälgida, mis toimub Süürias, nentis Mihkelson. «Venemaa on sekkunud sõjaliselt Lähis-Ida suurkonflikti, kus ta pole olnud alates Nõukogude Liidu hukutanud Afganistani invasioonist (1979-88). Ka siis oli kaudseks vastaseks Moskvale USA ja lääneriigid. »

Mihkelsoni sõnul Moskvas tajutakse, et Lääs on ettevaatlik jõu kasutamises, USA on sisenenud presidendikampaaniasse ning Euroopa on vastakuti kasvavate probleemidega. Seega püüab Moskva koos Iraani, Iraagi ja Süüriaga kujundada endale soodsat keskkonda laiemas Lähis-Idas, mis võib omakorda mõjutada arenguid ka mujal.

«Sisuliselt on tegemist globaalseid mõõtmeid haarava hübriidkonfliktiga, mis sisaldab endas tegevusi alates peensusteni lihvitud infosõjast kuni reaalse sõjalise jõu kasutamiseni,» kirjutas Mihkelson. Ta lisas, et üheks väga ilmekaks tähiseks võiks pidada Venemaa presidendi kõnet Müncheni julgeolekukonverentsil veebruaris 2007 ning sellele järgnenud sündmusi, eriti NATO laienemisele reaalse vastukaalu tekitanud sõda Gruusias augustis 2008.

«Täna oleme laieneva konflikti staadiumis ning seetõttu on äärmiselt oluline, et NATO liitlased intensiivistaksid koostööd strateegilise tasakaalu suurendamiseks Läänemere piirkonnas. Heidutusmäär siin peab tagama olukorra, kus Venemaal oleks keeruline anda lääneriikidele ootamatut tiiblööki.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles