Toobal uurib Tarandi sobivust õiguskantsleri esindajaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Liis Treimann/ Postimees

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal tegi õiguskantsler Ülle Madisele avalduse, milles küsib, kas erakondade rahastamise järelevalve komisjonis õiguskantsleri esindajaks nimetatud Kaarel Tarandi väljendusviis on sobilik õiguskantsleri esindajale.

Toobal lisas avaldusele Tarandi seisukoha, mis käsitleb Keskerakonna eelmisel aastal tekkinud suurt sularahavaru.

Tarand kritiseeris Toobali selgitust erakonna suurenenud kassajäägi kohta järgmiste sõnadega: «Ainuke kujutletav olukord, kus erakonna juurdepääs pangakontodel olevale rahale erineb juurdepääsust sularahale seifis oleks see, kui mingil põhjusel pangakontod arestitakse.»

«Seega hüpoteetiliselt võis möödunud aasta lõpul erakonnal olla hirm maksuhalduri või kohtutäituri ees vastavalt tasumata kohustuste pärast. Ja siis, valimiseelses situatsioonis pandi kogu raha pigem Toobalile põue… mis oleks järjekordne tõend erakonna kõrgendatud vastutustundest, juhtimisvõimest ja majanduslikust kompetentsist, mis eeskujuks kogu maailmale,» märkis Tarand.

Postimees on kirjutanud, et järelevalvekomisjon pöördus Keskerakonna poole septembri alguses, pidades mulluse majandusaasta aruande kohaselt erakonna kassas olevat sularahajääki tavatult suureks. Kui 2013. aasta lõpus oli partei sularahajääk kassas veidi üle 59 000 euro, siis eelmise aasta lõpu seisuga oli seda juba 174 427 eurot, mis moodustas 12 protsenti erakonna bilansimahust. Partei arvelduskontodel oli samal ajal vaid 41 000 eurot, kusjuures aastaaruannet auditeerinud vandeaudiitor juhtis tähelepanu, et erakonna lühiajalised kohustused (317 529 eurot) ületavad käibevara (223 353 eurot).

Ka teiste erakondadega võrreldes oli Keskerakonnal sularaha ebatavaliselt palju: Reformierakond deklareeris oma sularahajäägiks kassas 266, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 354, Isamaa ja Res Publica Liit 3532 ja Konservatiivne Rahvaerakond 1030 eurot.

Keskerakond vastas komisjoni järelepärimisele eelmisel nädalal, põhjendades kassajäägi suurenemist kassareservi moodustamisega erakonna likviidsuse tagamiseks. «Reserv moodustati Eesti Keskerakonnale erakonnaseaduse paragrahv 127 alusel riigieelarvest tehtud eraldistest ning võeti kassasse erakonna Danske Bank A/S Eesti filiaali kontolt, mis on ka konto väljavõtetega tõendatud,» teatas partei ja lisas, et edastas komisjonile ka kõik nõutud dokumendid.

Komisjoni esimehe Ardo Ojasalu sõnul ei saanud komisjoni liikmed siiski kõigile oma küsimustele vastuseid, mistõttu otsustati teha parteile ettekirjutus. Muu hulgas pole komisjonile tema sõnul teada, kelle käes ja kus Keskerakonna deklareeritud sularaha asus, milleks seda kasutati ning kas või kuidas on sularahajääk praeguseks muutunud.

Kui Keskerakond ettekirjutust kuu aja jooksul ei täida ega anna sularahajäägi kohta ammendavaid vastuseid, võib komisjon saata Keskerakonda erakorralise audiitorkontrolli, ütles Ojasalu sel nädalal Postimehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles