Seksuaalsüütegude lahendamine takerdub seksuoloogide puudumise taha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukud politsei lastekaitsetalituses, mille peal seksuaalselt väärkoheldud lapsed näitavad, mis nendega on tehtud.
Nukud politsei lastekaitsetalituses, mille peal seksuaalselt väärkoheldud lapsed näitavad, mis nendega on tehtud. Foto: Toomas Huik

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi (EKEI) hinnangul on olukord seksuaalsüütegude lahendamisel muutunud kriitiliseks, kuna kohtupsühhiaatria ekspertiiside seksuoloogia valdkonnas tegutseb vaid üks spetsialist.

EKEI pöördus kolmapäeval sotsiaalministeeriumi poole sooviga teada saada, mis on juhtunud pärast 2012. aastat, et psühhiaatrid ei vasta enam seksuaalsuunitlushäire ning selle ravitavuse küsimustele.

Kohtuekspertiisi instituudile edastati 2012.-2015. aastani seksuaalsüütegude alusel 220 ekspertiisimäärust ja 2014. aastal ainuüksi 63 ekspertiisimäärust. Instituudi hinnangul selliste ekspertiiside arv mitte ei vähene vaid tõenäoliselt tõuseb.

Praegu on Eestis olukord, kus kohtupsühhiaatria ekspertiiside tegemisel vastab seksuoloogia valdkonnas esitatud küsimustele vaid üks psühhiaater-seksuoloog – doktor Imre Rammul. Kõik kohtupsühhiaatria ekspertiise tegevad EKEI lepingupartneritest haiglad on põhjendanud küsimustele mittevastamist seksuoloogia väljaõppe ja täiendkoolituste puudumisega. See on viinud ekspertiiside valmimise tähtajad ebaloomulikult pikaks ja tekitanud probleeme seksuaalsuunitlushäire ning selle ravitavuse küsimuste lahendamisel.

EKEI andmeil vastasid perioodil 2009-2012 seksuaalsuunitlushäire ning selle ravitavuse küsimustele kõik psühhiaatrid, peale 2012 aastat aga enam mitte.

Instituut palub sotsiaalministeeriumilt abi, et välja selgitada, millise väljaõppe alusel sai psühhiaater nimetatud perioodil seksuoloogilistele küsimustele vastata ning milline muutus viidi sisse alates 2012. aastast.

Praegune olukord, kus Eestis on vaid üks eriteadmistega isik, ei ole kindlasti jätkusuutlik ning tuleb leida olukorrale vastav ning vastutustundlik lahendus, leiab  instituut. Kiire lahenduse saavutamine on vajalik eelkõige alaealistega seotud süütegude uurimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles