10 uudist, mida võiksid teada: pühapäev, 4. oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Karl Õiger: peagi tuleb lammutada hulk hooneid

    Lasnamäe. Illustratiivne foto. Foto: Andres Haabu

    Kätte on jõudmas aeg, mil osa nõukogude ehitistest amortiseerub. Tihtipeale on nende lammutamine efektiivsem ja otstarbekam kui rekonstrueerimine või renoveerimine, eriti hoonete puhul, millel puudub ka arhitektuurne või muinsuslik väärtus, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Karl Õiger.

    OLULIST

    • Paljud nõukogudeaegsed hooned on vananenud juba nii füüsiliselt kui ka moraalselt.

    • Lammutamisesse ei tohiks tänapäeval enam nii valuliselt suhtuda. Erandiks on muidugi muinsuskaitselise väärtusega hooned.

    Hoonete elueast loe pikemalt postimees.ee-st

  2. Oregoni koolitulistaja sooritas enesetapu

    Chris Harper Mercer. Foto: Scanpix

    Ühendriikides Oregonis üheksa inimest tapnud 26-aastane koolitulistaja Chris Harper Mercer sooritas enesetapu, kinnitasid laupäeval võimuesindajad. 

    Oregoni koolitulistajast loe postimees.ee-st

  3. Ratturid teavad, mis Kohvrit ootab

    Liibanonis pantvangis olnud Eesti ratturid. Foto: videokaader

    Eston Kohver kadus teiste sekka. Tal oli küll seljas valge triipudega suvesärk, mis langes vabalt üle heledate pükste värvli, ning jalas valged kingad, aga siiski sulandus ta ülejäänud kaitsepolitsei töötajatega ühte. Juuksed pöetud märgatavalt rohkem pea lähedalt kui noil piltidel ja kaadritel, mis on jõudnud nüüd, viimase aasta vältel, Venemaa kohtuist Eesti teleekraanidele ja leheveergudele, istus ta Beirutist startiva Estonian Airi erilennuki tühjale pingireale.

    Kohver oli üks kaitsepolitsei töötajaist, kes oli eelmisel õhtupoolikul lennanud tollase välisministri Urmas Paeti juhitud meeskonnas Liibanoni, et tuua sealt tagasi kodumaale ligi neli kuud pantvangis istunud seitse Eesti jalgratturit.

    OLULIST

    • Seltskond aitas mõtteid õigel rajal hoida.

    • Halvad mälestused kipuvad aastatega kaduma.

    Pantvangis olnud Eesti meeste kogemusest loe postimees.ee-st

  4. Peaga töötav mees ootab uut keha

    Eesmärgid paigas: Valeri Spiridonov leiab, et mingu peasiirdamise operatsioon, kuidas läheb, igal juhul osaleb ta ettevõtmises, mis võimaldab inimkonnal tulevikus võita praegu ravimatuks peetavad haigused. Foto: Reuters / Scanpix

    30-aastane Vene arvutiteadlane, lapsepõlvest saati halvatud Valeri Spiridonov usub, et paari aasta pärast ees seisev katse siirdada tema pea nn doonorkehale tähendab võimalust osaleda kogu maailma raputavas ettevõtmises.

    2017. aasta lõpul leiab seniste plaanide kohaselt Hiinas Harbinis aset operatsioon, mille käigus üritatakse siirdada inimpead doonorkehale. Operatsiooni sooritab rahvusvaheline kirurgide meeskond itaallase Sergio Canavero ja hiinlase Xiao-Ping Reni juhtimisel. Nende tulevane patsient, venelane Valeri Spiridonov on seljalihase atroofia tõttu lapsepõlvest saadik halvatud, kuid sellest hoolimata on temast saanud hinnatud programmeerija ja arvutiinsener.

    OLULIST

    Intervjuud Valeri Spiridonoviga loe postimees.ee-st

  5. Miks panustab Putin Süürias õhurünnakutele ja mis saab edasi?

    Birminghami Ülikooli rahvusvahelise poliitika professor Scott Lucas kirjutabveebiväljaandes The Conversation, et Venemaa president Vladimir Putin on teinud riskantse panuse Süürias õhurünnakute korraldamisega.

    OLULIST

    Taustalugu Venemaa ja Putini plaanidest Lähis-Idas loe postimees.ee-st

  6. Tõnis Oja: Volkswagen kui suur seebiooper

    Ferdinand Porsche oma kahe lapselapsega 1949. a – vasakul Ferdinand Alexander «Butzi» Porsche ja paremal Ferdinand Piëch. Mõlemast poisist said tõsised tegijad.  Foto: Porsche

    Maailma suurima autotootja skandaal on praegu üks maailma esiuudistest. Taustal on aga aastakümneid kestnud peretüli Ferdinand Porsche lapselaste vahel, mis oma emotsioonirohkuse ja vastastikuste riugastega annab silmad ette kõige populaarsematele rikaste rasket elu kujutavatele seebiooperitele, kirjutab Tõnis Oja.

    Veel viis päeva enne USA keskkonnakaitseameti süüdistust, et Volkswageni grupi autod võltsisid heitgaaside mõõtmistulemusi, oli Volkswageni nüüdseks juba tagandatud tegevjuht Martin Winterkorn maailma tipus. 14. septembri õhtul esitles ta Frankfurdi automessil uut seksikat elektrisportautot – Porsche Mission E-d, mis sai kohe ka hüüdnimeks «Teslatapja».

    OLULIST

    • Peresisene vaen ulatub aastakümnete taha

    • Praeguse Volkswagen Grupi loomiseks peetakse aastat 1937, kuid tegelikult sai alguse juba kolm aastat varem.

    Maailma suurima autotootja ajaloost loe postimees.ee-st

  7. Ilm läheb päev-päevalt külmemaks

    Sügis. Foto: Postimees

    Esmaspäeval tugevneb Skandinaavia kohal kõrgrõhkkond ja selle serv laieneb üle Eesti, sadu oodata ei ole ja tuul on mõõdukas.

    Uue nädala ilmast loe postimees.ee-st

  8. Kinnisvarafirma pakub pagulaste majutamiseks kaht maja Valgas

    Väike tüdruk Vao pagulaskeskuse hoone aknal Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja

    Kinnisvaraettevõte Arkaadia Halduse AS tegi sotsiaalministeeriumile ettepaneku kasutada pagulaste majutamiseks kaht maja Valga linnas aadressil Kungla 28 ja Kuperjanovi 12.

    Ettevõtte teatel on suur tõenäosus, et nad saavad pakkuda ka töökohti Valgas nende hallata olevatel kinnisvaraobjektidel majahoidjatena ja puhastusteenindajatena.

    OLULIST

    • Hooneid on pagulaste majutamiseks võimalik kasutada mõningase kohandamisega. 

    Kinnisvarafirma plaanist loe postimees.ee-st

  9. Saskia Alusalu püstitas USAs kaks Eesti rekordit

    Saskia Alusalu. Foto: Kalev Saar

    Suvel karjäärimuudatuse teinud ja pärast nelja Inzelli akadeemias veedetud aastat Norra kiiruisuakadeemiaga (Norges Skøyteakademi) liitunud kiiruisutaja Saskia Alusalu parandas kahel distantsil Eesti rekordit.

    Alusalu rekordist loe postimees.ee-st

  10. Vaba mees Jüri Pihl ohtlikes mängudes

    Jüri Pihl. Foto: Mihkel Maripuu

    Kaitsepolitseiameti suurte kogemustega endine juht astub varjust välja ja ütleb, mis ta värsketest ja hiljutistest intsidentidest arvab.

    Jüri Pihl, kauane kaitsepolitsei juht, hoidis viimased viis aastat madalat profiili. Ei võtnud peaaegu kuskil sõna. Töötas lennufirmas Panaviatic ega pidanud õigeks kapo teemadesse sekkuda.

    Jüri Pihli kommentaare ja mõtteid loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles