Süüdistuse meedias käsitlemine tõi prokuröri taandamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja ringkonnaprokuratuur.
Põhja ringkonnaprokuratuur. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Harju maakohus taandas korruptsioonis süüdistatava keskkonnaametniku Oleg Bolotovi kaasuses Põhja ringkonnaprokuröri Kristiina Savtšenkova, kuna polnud rahul, et meedia oli enne kohtuprotsessi algust süüdistust käsitlenud.

Boltovi kaitsja Aadu Luberg leidis, et ringkonnaprokurör Savtšenkova osalemine kriminaalasja arutamisel maakohtus ei taga ausa kohtupidamise põhimõtte järgimist. Luberg viitas tänavu 29. mail Eesti Päevalehes ja Delfis ilmunud artiklile «Räpane jäätmeäri: Kuusakoski maksis kohtutee vältimiseks riigile 100 000 eurot», milles on käsitletud süüdistuse detaile.

Lubergi võitel polnud prokuratuuril selliseks süüdistuse meedias hindamiseks ja avalikustamiseks maakohtult luba.

«Viidatud materjalidest selgub, et ajakirjaniku käsutuses oli süüdistusakt ja/või on süüdistusakti vahetult kommenteerinud ja Bolotovi süüstavas suunas põhistanud ka ringkonnaprokurör Kristiina Savtšenkova. Prokurör on meedias selgelt väljendanud oma hoiakut ja eelarvamust,» märkis Luberg.

Harju maakohtu kohtunik Leo Kunman nõustus esmaspäeval kaitsjaga ning taandas prokuröri.

Prokuratuur: kohtu otsus on raskesti mõistetav

Põhja ringkonnaprokuratuuri majanduskuritegude osakonna vanemprokurör Maria Entsik kinnitas, et prokuratuur austab kohut ning kohtumäärused on täitmiseks.

«Sellegipoolest on kohtu otsustus seekord prokuratuurile raskesti mõistetav. Ajakirjanik on oma loos tuginenud suuresti jõustunud ja avalikult leitavatele kohtuotsustele ja –määrustele,» selgitas Entsik. Ta lisas, et prokuratuurilt küsiti kommentaari, millele vastates lähtuti süütuse presumptsioonist ning juhiti tähelepanu asjaolule, et antud isikuid süüdistatakse, nad ei ole süüdi mõistetud kirjeldatud korruptsioonikuritegudes.

«Avalikkusele jõustunud menetlusotsuste kohta kommentaari andmine on prokuratuuri kui avaliku võimu teostaja üks ülesanne, mida ei peaks prokurörile ette heitma. Kuna seadus otseselt taandamismäärust edasi kaevata ei võimalda, analüüsime hetkel oma õiguslikke võimalusi. Prokuratuur kinnitab, et sõltumata prokuröri taandamisest ja asjaolust, et tegemist on mahuka kriminaalasjaga, tagatakse riikliku süüdistuse esindamine ja üldmenetluse istungid jätkuvad alates 2. novembrist,» lisas Entsik.

Eesti Päevaleht kirjutas tänavu mais, et jäätmekäitlusfirma juhatuse liige sai keskkonnainspektorilt meelehea eest infot konkurentide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles