Kohus jättis valitsuse kaebuse riikliku lepitaja osas rahuldamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik lepitaja Henn Pärn ja Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga.
Riiklik lepitaja Henn Pärn ja Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Ringkonnakohus otsustas täna jätta rahuldamata vabariigi valitsuse apellatsioonkaebuse ja muutmata Tallinna halduskohtu 01. juuni otsuse, mis tühistas valitsuse korralduse nimetada Henn Pärn uuesti riiklikuks lepitajaks.

Sotsiaalministeeriumist öeldi Postimees.ee’le, et nad ei soovi kohtu otsust veel kommenteerida ja enne soovitakse otsusega lähemalt tutvuda.

Tallinna halduskohus tühistas 1. juunil valitsuse korralduse nimetada Henn Pärn uuesti riiklikuks lepitajaks, rahuldades sellega Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) ja Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni (TALO) kaebuse, milles ühingud kinnitasid, et Pärna nimetamine uuesti ametisse polnud seaduslik ning valitsuse korraldus tuleb tühistada.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnas siis, et tegemist on õigusliku vaakumiga, kus tööturu pooled ei saa kokku leppida. Kohus tugines ministri kinnitusel oma põhjendustes kahele argumendile. Esimene oli see et osalised peavad vaidlema seni, kuni leitakse kõigile pooltele sobiv kandidaat.

«Teine põhjendus oli see, et kuni kandidaati pole leitud, tuleb kasutada avaliku teenistuse seaduses toodud analoogiat kohusetäitja määramiseks. Mure on selles, et kohusetäitjat saab määrata ainult valitavatele ametikohtadele, mitte nimetatavatele. See ongi koht, kus tahaksime edasi vaielda, kas saab seda analoogiat kasutada ja sellise seadusetõlgenduse jätta,» rääkis Pevkur.

Valitsus otsustas otsuse edasi kaevata, kuid ringkonnakohus jättis kaebuse nüüd rahuldamata. Menetluskulud peab katma valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles