EAKL: õigusakte ei saa keegi tõlgendada meelevaldselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aametiühingute korraldatud meeleavaldus Toompeal
Aametiühingute korraldatud meeleavaldus Toompeal Foto: Liis Treimann

Eesti Ametiühingute Keskliit tervitas ringkonnakohtu otsust, millega nende hinnangul kinnitati taaskord ametiühingute seisukohtade õigsust, kuid veelgi olulisemaks pidas EAKL sõnumit, et riikliku lepitaja määramist puudutavaid õigusakte ei saa keegi tõlgendada meelevaldselt.

Ringkonnakohus otsustas täna jätta rahuldamata vabariigi valitsuse apellatsioonkaebuse ja muutmata Tallinna halduskohtu 01. juuni otsuse, mis tühistas valitsuse korralduse nimetada Henn Pärn uuesti riiklikuks lepitajaks.

Tallinna halduskohus tühistas 1. juunil valitsuse korralduse nimetada Henn Pärn uuesti riiklikuks lepitajaks, rahuldades sellega Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) ja Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni (TALO) kaebuse, milles ühingud kinnitasid, et Pärna nimetamine uuesti ametisse polnud seaduslik ning valitsuse korraldus tuleb tühistada.

«Palju tähtsam on see, et kahe kohtu otsuses rõhutatud asjaoludest ja seisukohtadest lähtutaks edaspidi ka praktikas ning kõik osapooled saaksid ühtmoodi aru riikliku lepitaja määramise reeglitest. Kohtuvaidluse olulisim tulemus ongi üldine sõnum, et riikliku lepitaja määramist puudutavaid õigusakte ei saa keegi tõlgendada meelevaldselt,» rõhutati EAKLi avalduses.

Eesti Ametiühingute Keskliit loodab kohe pärast ringkonnakohtu otsuse jõustumist alustada TALO ja Tööandjate Keskliiduga uusi läbirääkimisi, et riiklik lepitaja kõikide protseduurireeglite kohaselt võimalikult kiirelt ametisse määrataks.

«Küsimus ei ole selles kohtuasjas riikliku lepitaja isikus. Henn Pärn on mitmeid ametiühinguid töötülides tulemuslikult aidanud ja kohtuotsus ei tõmba tema tööle risti peale,» väideti EAKLi teates. «Ennekõike on aga oluline, et inimene, kes tegutseb riikliku lepitajana, oleks ametisse nimetatud täies kooskõlas seadusega.»

Sotsiaalministeerium ei soovinud kohtu otsust veel kommenteerida, soovides otsusega enne põhjalikumalt tutvuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles