Kuulus fotograaf kaebas Keskerakonna kohtusse

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaleht Kesknädal volikogu laudadel.
Ajaleht Kesknädal volikogu laudadel. Foto: Raigo Pajula

Harju maakohus hakkab novembris menetlema fotograaf Jill Greenbergi hagi Eesti Keskerakond MTÜ ja MTÜ Vaba Ajakirjandus vastu kahju hüvitamise nõudes, sest summas pole pooled nelja aasta vältel kokkuleppele jõudnud.

Fotograaf Jill Greenbergi esindaja vandeadvokaat Karmen Turki kinnitusel puudutab hagi Greenbergi foto kasutamist 2011. aastal Kesknädala reklaamis, kus kutsuti üles eraldama Ärma talule kuluvat raha lasteaedadele. Reklaamile vajutades avanes Kesknädala tellimise hinnakiri.

Nutvate laste seeria, mis näitusena mitmel pool maailmas väljas oli, pildistas Greenberg 2006. aastal. Ühte pilti sellest seeriast kasutas Kesknädal oma reklaamis, kuid Greenbergi sõnul polnud selleks luba antud.

«Ma poleks kunagi lubanud sellel rühmal oma kunsti propagandana kasutada,» ütles Greenberg Postimehele. «Seda enam, ma ei anna enam kunagi nende piltide kasutamiseks luba, ma pole saanud selleks õigust pildil kujutatud laste vanematelt,» lisas ta.

Greenberg ütles, et Kesknädala reklaamis kasutatud pildil olev laps on tema perekonnasõber. «See on tõesti kohutav, et pilti lapsest on kasutatud sellisel moel. Selle lapse vanemad sõlmisid minuga eraldi lepingu, et kaitsta oma last kõige muu eest peale kaunite kunstide,» rääkis fotograaf.

MTÜ Vaba Ajakirjandus juhatuse esimehe Lauri Laasi sõnul on ta korduvalt üritanud vaidluse teise poolega jõuda mōistlikule kokkuleppele ja hüvitada foto kasutamine.

«Oleme pakkunud rahalist hüvitist vastavalt sellele, mida on Eestis varem rakendatud taoliste juhtumite korral,» ütles Laasi. «Seni on meie ettepanekud järsult tagasi lükatud,» lisas ta.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal on Laasiga samal seisukohal ega soovi midagi lisada. Kostjat esindab vandeadvokaat Viktor Särgava.

«Ma ei tea, mida teine pool räägib, kuid mu advokaat Turk ütles mulle, et teine pool pakub mulle pildi kasutamise eest ligi 20 eurot,» ütles Greenberg.

Greenberg nõuab pildi kasutamise eest 57 500 eurot ning sellised soovid on Laasi sõnul ilmselgelt ülepingutatud ja ebareaalsed. 

«Oleme mõistnud, et hageja ja tema Eesti esindaja esmane eesmärk on hõlpsalt suure summa raha teenimine, mitte oma loomingu kaitsmine. Taolist suhtumist ei saa me aga kindlasti aktsepeerida,» ütles Laasi.

Greenbergi sõnul peaksid inimesed meeles pidama, et tegu on reaalsete piltidega reaalsetest lastest, kes ei taha, et nende meeldivust kasutataks kohutavate sõnumite jaoks ilma nende nõusolekuta.

«Internetist on saanud nagu metsik lääs, kus regulaarselt eiratakse intellektuaalomandi õigust,» ütles Greenberg. «Ma annan endast parima, et sellega võidelda, kuid see võtab absurdse hulga minu ajast, mida mulle meeldiks kasutada hoopis näiteks uute tööde loomiseks või selleks, et olla koos oma lastega,» lisas ta.

«Kahjuks on kohutavad inimesed minu pilte nutvatest lastest oma teenistuses kasutanud rohkem, kui mulle meeldiks ja sellisel juhul pean ma vastu võitlema,» ütles Greenberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles