10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 8.oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Vaktsineerimine viis lapsed koolipingist haiglasse

    Kiirabi lahkumas täna hommikul Valga Põhikoolist. Foto: Arvo Meeks / Valgamaalane

    Täna Valga põhikoolis tehtud vaktsineerimine leetrite, mumpsi ja punetiste vastu tekitas kuuel lapsel halva enesetunde, mille tulemusel viidi neli õpilast haiglasse. Koolis viibinud lastearsti sõnul ei ole tegemist millegi ennekuulmatuga.

    Valgamaalase toimetusse helistanud lapsevanem kirjeldas, et mitmed lapsed on vaktsineerimise tõttu sattunud haiglasse ning tema enda tütar kutsus halva enesetunde tõttu lapsevanema endale kooli järele.

    OLULIST

    Ootamatust juhtumist Valga põhikoolis loe postimees.ee-st

  2. Eestisse saabuvat põgenikku ootab ees tihe päevakava

    Süüria põgenikud Türgis. Foto: Scanpix

    Sotsiaalministeerium on pea samm-sammult paika pannud selle, mida peab Eestisse saabuv põgenik kuu-kahe jooksul tegema, et tagada põgeniku võimalikult valutu sulandumine Eesti ellu.

    OLULIST

    • Alates Eestis viibimise teisest kuust hakkab põgenik käima eesti keele kursustel ning võtab osa kohanemisprogrammi koolitustest ja harjub tööturuteenustega.

    • Eestisse elama asuvate sõjapõgenike lapsed asuvad õppima elukohajärgsesse lasteaeda või kooli, kus toetatakse lapse võimalikult kiiret lõimumist tavarühma või -klassi.

    Sõjapõgenikke lõimimisest Eesti ellu loe postimees.ee-st

  3. Valitsus saatis Eesti-Vene piirileppe riigikokku

    Sven Mikser. Foto: Tairo Lutter / Postimees

    Valitsus otsustas tänasel istungil esitada riigikogule heakskiitmiseks Eesti vabariigi ja Venemaa föderatsiooni vahelise Eesti-Vene riigipiiri lepingu ning Eesti vabariigi ja Venemaa föderatsiooni vahelise Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu ratifitseerimise seaduse eelnõu.

    Parlamendi väliskomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Sven Mikser ei pea mõistlikuks lisada Eesti-Vene piirilepingute ratifitseerimise eelnõule Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Margus Tsahkna soovitatud poliitilist deklaratsiooni, samal seisukohal on ka endine kauaaegne välisminister, reformierakondlane Urmas Paet ning väliskomisjoni keskerakondlasest aseesimees Enn Eesmaa.

    OLULIST

    • Mikser nentis, et erakonnad ja nende esimehed käituvad ühtmoodi, kui nende reiting on üle 10, ja pisut teistmoodi, kui nende reiting jääb alla 10 protsendi.

    •  Enn Eesmaa märkis, et kuigi valitsus lepingute ratifitseerimiseelnõule deklaratsiooni siiski ei lisanud, võib vastavaid ettepanekuid tekkida riigikogus.

    Eesti-Vene piirileppe tulevikust loe postimees.ee-st

  4. Ligi pooled trahvid tulevad kahest uuest kiiruskaamerast

    Kiiruskaamera Tallinna-Pärnu-Ikla maantee ääres Libatses. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

    Eesti teedel kiiruskaameratega tuvastatud rikkumistest ligi pooled pärinevad Libatses ja Rannus asuvatest kahes suunas kiirust mõõtvatest uutest kaameratest, teatas politsei- ja piirivalveamet (PPA).

    OLULIST

    • Rannus mõõdeti ligi 2900 ja Libatses üle 1500 rikkumise, mõlemas mõõtekabiinis mõõdetakse sõidukite kiirusi mõlemas suunas.

    • Enim kiirusrikkumisi tuvastati juulis, mil koostati 14 334 trahviteadet. Valdav osa määratud hoiatustrahvidest on summas 9-18 eurot.

    Kiiruskaameratest Eesti teedel loe postimees.ee-st

  5. Nobeli kirjanduspreemia sai Valgevene kirjanik Svetlana Aleksijevitš

    Just nüüd: värske nobelist Svetlana Aleksijevitš avab ajakirjanikele oma Minski korteri ukse. Foto: Reuters / Scanpix

    Nobeli kirjanduspreemia sai tänavu valgevene kirjanik Svetlana Aleksijevitš. Eesti keeles on temalt ilmunud raamatud «Pruugitud aeg. Punainimese lõpp» ja «Tšernobõli palve».

    OLULIST

    Uudist Nobeli kirjandusauhinnast loe postimees.ee-st

  6. Peeter Koppel: Euroopa vajab pagulasi nagu õhku

    Majandusanalüütik Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu

    Pagulasdiskussioon on nüüd liikunud õnneks mõnevõrra normaalsematesse raamidesse ning Twitteri avangardi ja sellele diametraalselt vastanduva seltskonna maitsetu hüsteeria pöörded on maha käimas, kirjutab majandusanalüütik Peeter Koppel.

    OLULIST

    • Paraku on keskmine Süüriast pärit pagulane selgelt vähem arsti või inseneri näoga, kui näiteks sakslased sooviksid.

    • Erinevalt majandusprotsessidest on demograafilised protsessid  hästi prognoositavad ning Saksamaa praegune tööjõupuudus on muutnud sakslased maiaks just Ida-Euroopa tööjõu järele.

    Peeter Koppeli analüüsi pagulaskriisist loe postimees.ee-st

  7. Ametlik: FIFA eemaldas Blatteri ja Platini ametist

    Sepp Blatter ja Michel Platini. Foto: Scanpix

    Rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) eetikakomisjon teatas täna, et nad eemaldavad 90 päevaks ametiks FIFA presidendi Sepp Blatteri ning Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) presidendi Michel Platini.

    OLULIST

    Skandaalist FIFAst loe postimees.ee-st

  8. «Pealtnägija»: munitsipaalpolitsei laustrahvib elurajoonides

    MUPO laustrahvimine Mustamäel. Foto: Pealtnägija

    Munitsipaalpolitsei teeb laustrahvimist elurajoonides, kus ajalooliselt oma kodu ees parkima harjunud autoomanikud saavad süsteemselt trahvi, teatas «Pealtnägija».

    OLULIST

    • MUPO põgeneb majarahva eest.

    • MUPO inimeste murest ei hooli.

    Mustame parkimisprobleemist loe postimees.ee-st

  9. Julge neiu nopib autorallidelt karikaid

    Kui Annika Arnek 2012. aastal rallidel kaardilugemist alustas, ei arvanud ta eales, et jõuab nii kaugele, et võidab karikaid. Foto: Kristjan Teedema

    Tehnika, autod ja kiirus on  Annika Arnekile (27) alati meeldinud. Jõgeva neiu käis ralliradade ääres aastaid enne seda, kui sõitja kõrvale legendi lugema sattus. Kaardilugeja ameti sai Arnek juhuslikult – tuttavad tegid pakkumise ja ta oli kohe nõus. 

    OLULIST

    • Ralli on hea koht, kus saab maandada tööpingeid ja lülitada ennast muust maailmast välja.

    • Arnekile meeldib ka ise roolis olla, eriti talvel jääradadel. Ta usub aga, et saavutab rohkem kõrvalistujana, kuna ei tunne end nii kindlalt, et ise ralliradadele võistlema minna.

    Jõgeva linnavalitsuse kõige kiiremast sotsiaalspetsialistist loe postimees.ee-st

  10. Kas avokaado on tõepoolest supertoit?

    Avokaado. Foto: Scanpix

    Kui olete viimasel ajal näinud fotosid Briti telekokast Nigella Lawsonist, siis olete ilmselt märganud, et naine on tunduvalt saledam kui enne. Hiljuti andis ta välja järjekordse kokaraamatu ja tunnistas, et tema suured lemmikud on lehtkapsas ning avokaado.

    OLULIST

    • Me võime avokaadosid ju kokku osta, lootes, et need muudavad figuuri saledamaks, naha säravamaks ja tervise paremaks, aga kas see imeline vili on tõesti nii kasulik?

    •  Võrreldes paljude teiste roheliste viljadega sisaldab avokaado väga palju kilokaloreid.

    Avokaado tervislikkusest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles