Õhuväe ülem ei näe põhjust rajada Eestisse hävitajate F-22 baasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-22 Raptor hävitaja
F-22 Raptor hävitaja Foto: SCANPIX

NATO õhuväejuhatuse ülema kindral Frank Gorenci hinnangul tuleks Euroopasse rajada hävitajate F-22 Raptor baas, Eesti õhuväe ülema kolonel Jaak Tarieni sõnul ei ole nende hävitajate Eestisse paigutamiseks sõjalist põhjust.

«Kindlasti oleks F-22 üksuse Euroopasse toomine väga tervitatav ja Eesti julgeolekut tugevdav samm, aga ei ole sõjaliselt mõttekas hoida selliseid vahendeid NATO piirialas,» ütles kolonel Tarien BNS-ile antud usutluses. «Ei ole sõjalist põhjust, miks nad peaksid siin, nii lähedal [NATO piirile] olema ning ka nende väljaõpe oleks siin piiratud,» ütles kolonel Tarien.

Ta selgitas, et liitlaste kõige moodsama tehnika kasutamine võimaliku vastase sensorite läheduses on seotud rangete piirangutega. «Nad ei näita [sellistes piirkondades] kõiki oma võimeid,» sõnas õhuväe ülem, «et mitte anda võimalikule vastasele ettekujutust oma võimetest.»

«See tähendab, et et siin oleksid võimalused, mida nad igapäevaselt väljaõppel teha saaksid, väga piiratud,» sõnas kolonel Tarien.

Viidates Venemaa viimase aja agressiivsele käitumisele Euroopa suhtes ütles NATO õhuväejuhatuse ülem kindral Frank Gorenc septembris antud usutluses, et regiooni oleks vaja rajada hävitajate F-22 Raptor baas.

Septembri alguses käisid Eestis Ameerika Ühendriikide õhuväe kaks varghävitajat F-22 Raptor. Lennukid tegid enne maandumist Ämarisse ligi tunni aja vältel ülelende Eesti linnadest ning lahkusid sama päeva õhtul.

Neljast hävitajast F-22 koosnenud Ameerika Ühendriikide lennusalk viibis augusti lõpust kuni septembri keskpaigani Euroopas. Tegemist oli esimese korraga, kus seda tüüpi ülimoodsad lennukid Euroopasse toodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles