Jahimehed said seakatku tõrjumiseks külmikud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssead
Metssead Foto: Priit Simson/Postimees

Taudistunud jahipiirkondadesse Võru-, Valga, Viljandi- ja Ida-Virumaal jõudsid esimesed kaheksa veterinaar- ja toiduameti tellitud spetsiaalset külmkambrit seakatku tõrjumiseks kütitud metssigade rümpade hoiustamiseks.

Kõik seakatku riskipiirkondades kütitud metssead peavad olema uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks ning nende metssigade liha kuni analüüsitulemuste saabumiseni kasutada ei tohi.

«Kuigi suurel osal jahiseltsidest on omal külmkambrid olemas, on seakatku tõrjumiseks suurendatud küttimislimiitide täitmisel tekkinud vajadus täiendavate liha hoiustamisvõimaluste loomiseks,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda. «Külmikute puudumine on seni olnud jahimeeste jaoks oluline kitsaskoht.»

Külmkambrid läksid maksma 48 060 eurot, mis sisaldab nii külmikuid kui ka nende transpordi- ja paigalduskulusid. Kuna tegemist on olulise ennetava meetmega sigade Aafrika katku tõrjumisel metssigade populatsioonis, hüvitab Euroopa Komisjon külmkambrite soetamiseks tehtud kulutused kuni 75 protsendi ulatuses.

Esimese kaheksa külmkambri asukohad pakkus välja Eesti Jahimeeste Selts koostöös kohalike jahiseltsidega.

Lähiajal on ametil plaanis välja kuulutada hange veel 20 külmkambri ostmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles