Tšarterlaev ja kuus tšarterlendu: kaitseväe suurim transpordioperatsioon sai alguse

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paldiski Põhjasadamas alustati täna kaitseväe suurimat transpordioperatsiooni, mille käigus saadetakse Hispaaniasse NATO õppusele Trident Juncture 2015 Balti pataljoni tehnika, varustus ja ka inimesed.

«Pataljoni suuruse üksuse liigutamine on meile läbi aegade suurim transpordioperatsioon, mille raames on ainuüksi siirmise tarbeks tellitud tšarterlaev ning kuus tšarterlendu. Sama suurt transpordivahendite kasutamise kogust on oodata ka õppuselt naasmisel,» ütles kaitseväe poolt õppusele liikumist koordineeriv leitnant Toomas Pärnpuu pressiteate vahendusel.

Suurele transpordilaevale laaditakse kokku ligi 250 tehnikaühikut ja üle 70 merekonteineri varustuse ja tehnikaga. Eesti kontingendi osa sellest on ligi 150 tehnikaühikut (sealhulgas 37 soomukit) ja 40 merekonteinerit, mis pannakse laevale Paldiskis.

Läti ja Leedu kaitseväelaste varustus laaditakse laevale Riia sadamas. Väiksemas mahus transporditakse sama laevaga ka õppusel osaleva NATO partnerriigi Soome kaitseväe varustust. Eestist õppusel osalev isikkoosseis viiakse otse Ämarist tšarterlendudega Zaragoza lennuväljale.

Trident Juncture on siiani suurim NATO õppus, kuhu Eesti kaitsevägi oma üksuse saadab. Õppus kestab Hispaanias, Portugalis ja Itaalias 21. oktoobrist 6. novembrini ning sellest võtab osa üle 35 000 inimese. Lisaks osalevatele NATO liikmesriikidele on kohal seitse partnerriiki - Austraalia, Austria, Bosnia, Makedoonia, Rootsi, Soome ja Ukraina ning kaasatud on mitu suurt rahvusvahelist organisatsiooni - Euroopa Liit, Aafrika Liit, OSCE ja Rahvusvaheline Punase Risti Komitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles