Rõivas Londonis: Eesti ja Suurbritannia on väga lähedased liitlased nii NATOs kui ELis

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivas ütles tänasel kohtumisel peaminister David Cameronile, et Ühendkuningriikide otsus saata regiooni roteeruv maaväeüksus ja panustada NATO õhuturbe missiooni Ämari õhuväebaasist tugevdab NATO heidutushoiakut ning suurendab Eesti ja Ühendkuningriikide kaitsevägede vahelist koostegutsemisvõimet.

«Eesti ja Ühendkuningriigid mõistavad muutunud julgeolekuolukorda sarnaselt - oleme väga lähedased liitlased nii NATOs kui Euroopa Liidus,» ütles Rõivas. 

«Tänaseks üle pooleteise aasta kestnud Venemaa agressioon Ukrainas näitab küll vaibumise märke, kuid Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamiseni on pikk tee minna. Paralleelselt on Venemaa viimas läbi õhurünnakuid mitte ainult ISILi aga ka Süüria opositsiooni ja tsiviilisikute vastu. Selline agressiivne käitumine ei lähe kuidagi kokku 21. sajandi väärtuste ja rahvusvaheliste käitumisnormidega.» ütles Rõivas. 

Peaministri sõnul on vajalik, et liitlastena jätkame nende arengute jälgimist ja mõju hindamist meie julgeolekule nii idas kui lõunas. «On selge et meie piiride läheduses on reaalne, nähtav ja pikaajaline liitlaste kohaolu parim heidutus.» Peaministrid olid üksmeelel, et sanktsioonid Venemaale peavad jätkuma senikaua kui Ukraina territoriaalne terviklikkus on täielikult taastatud.

Peaministrid Rõivas ja Cameron arutasid ka Euroopa rändekriisiga seotud küsimusi. «Kiiret lahendust kriisile ei ole, peame jõuliselt tegelema kriisi algpõhjustega ning võitlema inimkaubandusega,» ütles Rõivas. Peaministrite sõnul on oluline rahaliselt veelgi enam toetada Süüria naaberriikides olevaid põgenikelaagreid, et parandada sealseid elamistingimusi ning seeläbi vähendada rändesurvet Euroopale. 

Euroopa Liidu tulevikust ja Briti EL referendumist rääkides kinnitas peaminister Cameron soovi käsitleda Briti EL referendumit puudutavaid küsimusi aasta lõpus. «Isegi head liitu on võimalik  veel paremaks teha. Töötame selle nimel, et Ühendkuningriigi referendum oleks positiivse lõpptulemusega ning loodame briti ettepanekuid põhjalikumalt arutada juba aasta lõpus,» märkis Rõivas.

Samuti rääkisid peaministrid kohtumisel võimalustest suurendada koostööd digitaalvaldkonnas. Kohtumisel andis Peaminister Cameron Peaminister Rõivasele ja Eestile üle 2014. aastal algatatud võrgustiku Digital-5* juhtimisjärje üle. 

Peaministrid tervitasid ühiselt Londonisse Inglismaa - Eesti jalgpallimängule tulnud Afganistanis koos Suurbritannia kaitseväelastega NATO missioonil osalenud haavata saanud Eesti kaitseväelasi. 

Peaminister Taavi Rõivas külastab Londonis ka Eesti ettevõtte TransferWise Londoni peakontorit ning Wembley staadionil toimuvat Inglismaa - Eesti EM-valikmängu jalgpallis.

* Digital-5 ehk D-5 on kõrge e-valitsemise tasemega riikide koostöövõrgustik, kuhu kuuluvad 5 riiki: Suurbritannia, Eesti, Iisrael, Lõuna-Korea, Uus-Meremaa. Võrgustiku tegevuse algne eesmärk on heade praktikate ja kogemuste vahetus infoühiskonna ja e-riigi arengu alal. Osalevate riikide vahel iga-aastaselt kokkulepitavates töösuundades toimub töö ekspertide tasandil virtuaalsetes rühmades. Esimsel konverentsil ja algsel aastal oli fookuses kolm teemat: Connectivity, Teaching children to code, Open Markets. Eesti on teise ehk 2015. aasta konverentsi korraldajamaaks, see toimub 19.-20. novembril, ettevalmistusi veab riigikantselei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles