Setud: peame piirilepinguga leppima

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setomaa.
Setomaa. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tänasel Setu kongressi vanemate kogul tähistati kohaliku rahvaesinduskogu 94. aastapäeva, muuseas arutati ka Eesti-Vene piirilepingut ja tõdeti, et setud peavad leppima sellega.

«Peame piirilepinguga leppima, sest elame Eesti riigis. See on ikkagi Eesti riigi otsus,» kommenteeris kongressi vanemate kogu peavanem Vello Saar.

Saar lisas, et lepingust hoolimata tuleb nüüd piiriäärsete alade elanikele tagada võimalused külastada viisavabalt kogu setude asuala nii Eesti kui ka Vene poolel, kuni täieliku viisavabaduse saavutamiseni Venemaa ja Euroopa Liidu vahel.

Valitsus otsustas eilsel istungil esitada riigikogule heakskiitmiseks Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimise seaduse eelnõu. Vene president Vladimir Putin esitas lepingu riigiduumale ratifitseerimiseks selle aasta 18. märtsil.

Piirileppe jõustumisel praeguse kontrolljoone kulgemine veidi muutub. Nii maismaal kui järvedel toimuvad muudatused mõlemale poole kontrolljoont võrdsel määral, sealhulgas 128,6 hektarit maismaal ja 11,4 ruutkilomeetrit järvedel.

Võrreldes praeguse kontrolljoonega toimub mõlemal pool mõningate maade üleminek teisele poolele. Eesti saab näiteks niinimetatud Saatse saapa osas maad 115,5 hektari ulatuses ja Venemaa Meremäe vallas Marinova metsa piirkonnas 68,9 hektari ulatuses ning 33,9 hektari ulatuses Suursoo piirkonnas Värska vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles