Peep Laja: juurde tuleks luua kampaania «Talendid välja!»

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talendid marss koju!
Talendid marss koju! Foto: Urmas Nemvalts

Aastaid Dubais, Panamal ja USAs elanud internetiettevõtja Peep Laja hinnangul tuleks lisaks kampaaniale «Talendid koju» luua ka «Talendid välja!», sest Eesti edasiviimiseks on vaja inimesi, kes on elanud ja töötanud muu kultuuri sees.

«Olles aastaid töötanud AIESECi (rahvusvaheline üliõpilasorganisatsioon) juures ja tegelenud talentide välja saatmisega, olen näinud väliskogemuse elumuutvat mõju. Mitte miski ei laienda silmaringi ja mõtlemist nagu väliskogemus,» leiab Laja. «Eesti jääb alati minu kodumaaks, aga Eesti on väike, maailm suur. Maailmas on palju imelisi asju ja kohti, ma ei taha end limiteerida meie väikeste geograafiliste piiridega.»

Tema sõnul seab Eesti väiksus ettevõtluses vahel piirid ette. Lisaks ei meeldi talle Eesti ilm oktoobrist aprillini, mistõttu veedab ta need kuud soojemates riikides. «Ma kindlasti tulevikus elan jälle mingi perioodi Eestis, aga mitte kampaania tõttu. Peamine, mis Eestisse tagasi toob, on kallid inimesed.»

Laja peab praegust «Talendid koju» kampaaniat selles mõttes ebaõnnestunuks, et talendile ei anta tagasitulekuks erilisi põhjuseid: «Vaatasin neid talentidele mõeldud tööpakkumisi ja tundub, et ettevõtted kasutavad seda väljundit lihtsalt järjekordse tööportaalina. Pakkumiste juures võiks vähemalt eraldi kirjas olla, et mil moel siis talendi väliskogemus oleks just eriti hea sellel positsioonil.»

Käesoleval aastal käivitas Eesti kaubandus-tööstuskoda projekti «Talendid koju», mille raames soovitakse kodumaale tagasi tööle tuua andekaid noori, kes on läinud välismaale õppima või tööle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles