Bulgaaria ja Rumeenia ühinesid Eesti algatusega kommunismikuritegude uurimisel

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu tahab reformida kõikvõimalikke teemasid, mis tema haldusalasse jäävad.
Justiitsminister Urmas Reinsalu tahab reformida kõikvõimalikke teemasid, mis tema haldusalasse jäävad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Justiitsminister Urmas Reinsalu kohtus Luksemburgis Rumeenia ja Bulgaaria justiitsministritega, kes väljendasid tahet ühineda algatusega luua rahvusvaheline asutus kommunismikuritegude uurimiseks ja süüdlaste vastutusele võtmiseks.

23. augustil 2015 Tallinnas toimunud rahvusvahelisel kohtumisel tegi minister Reinsalu ettepaneku asuda moodustama rahvusvahelist õigusasutust, mis uuriks ning võtaks vastutusele kommunistlike režiimide inimsusevastaste kuritegude süüdlased sarnaselt Nürnbergi kohtuga, edastas justitisministeerimi pressiesindaja.

Eesti algatusega on nüüdseks ühinenud ka Läti, Leedu, Poola, Tsehhi, Slovakkia, Ungari, Ukraina ning Gruusia justiitsministeeriumide esindajad. 

Euroopa Liidu justiitsministrite kohtumisel tutvustas Reinsalu seda ideed kõigile EL justiitsminsitritele, paludes teha igakülgset koostööd. Reinsalu rõhutas oma sõnavõtus, et kõigil ohvritel on õigus õiglusele ja selle õigluse taastamine on noorema põlvkonna eurooplaste ühine ülesanne.

«Mineviku kuritegudelele hinnangu andmine on tagatiseks  ideoloogiliselt motiveeritud genotsiidi tõkestamisele tulevikus,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles