Kantslerist saab uus välisluure juht

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran abikaasaga
Kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran abikaasaga Foto: Sille Annuk

Aastaid kaitseministeeriumi köögipoolt juhtinud kantsler Mikk Marranist saab uus välisluure juht.

Neli aastat kaitseministeeriumi kantslerina töötada jõudnud Marrani (37) teabeameti juhiks valimine oli kaitseminister Hannes Hanso jaoks loogiline valik. Esiteks tuleb Marran ministeeriumi tippjuhtkonnast ehk haldusalast seest. Teiseks omab ta juba kõiki luuretööks vajalikke riigisaladuse lube.  Kolmandaks on ta laias laastus teabeameti tööga varasemalt kursis. Neljandaks - Marran on end varasemalt tõestanud võimeka juhina.

Marran vahetab teabeameti juhi kohal välja neli aastat selles ametis olnud Rainer Saksa, kellest saab 1. detsembrist välisministeeriumi uus kantsler. Saks lahkub ametikohalt kaks kuud enne oma ametiaja lõppu.

Ka kaitseminister Hanso põhjendas Marrani uude ametisse asumist ministeeriumi sisese rotatsiooniga. "Kui seni on Mikk olnud tulihingeline rotatsiooni pooldaja ning soodustanud mitmete ministeeriumi töötajate liikumist valitsemisalas või riigis laiemalt, siis seekord näitab ta ise eeskuju, võttes vastu minu pakkumise asuda Teabeameti peadirektori ametikohale," kirjutas Hanso ministeeriumi töötajatele saadetud kirjas.

„Minu ettepanek Mikule ei tulnud kergekäeliselt, sest raske on loobuda toetavast ja suurepärasest kolleegist, kes lisaks organisatsiooni eestvedamise innule on teinud suuri tegusid Eesti riigikaitse tagamiseks, et meie riik oleks suurem kui seda eeldada võiks. Olgu siinkohal toodud näitena liitlaste kohalolek, valitsemisala planeerimistegevuse väga hea tase ja töötajate pühendumus ning riigikaitse laiapindsus. Kuid just see annab mulle kindluse usaldada valitsemisala ühe olulisema ameti juhtimine Miku kätesse. Kindlasti saab Teabeamet endale visiooniga uue liidri ning inimhingede asjatundja."

Võrus sündinud ja Nõmmel elav Marran on kolme lapse isa. Kaitseministeeriumis töötab ta alates 1999. aastast. Tema varasematest majanduslike huvide deklaratsioonist nähtub, et Marranil on püsiv börsil investeerimise huvi.

Tal on kõrgharidus haldusjuhtimises, lisaks on ta USA-s omandanud magistrikraadi National Defense Universitys. Tallinnas Rahumäel asuv Teabeamet tegeleb välisluurega, tagades muuhulgas välismaal asuvate Eesti saatkondade turvalisust ja kogudes välisriikides Eestile vajalikku infot.

Teabeameti juht on selle, kolmekohalise numbriga  isikkoosseisuga asutuse ainus avalik persoon. Märkimisväärne osa asutuse palgalistest töötajatest on ameteis hoopis muudel töökohtadel ministeeriumides ja välisesindustes.

Kaitseministeeriumile alluva Teabeameti edulugudest kõige avalikum on nn. Liibanoni pantvangikriisi lahendamine 2011. aastal. Selle, nelja kuu pikkuseks veninud kriisi lahenduse algne indikatsioon tuli just välisluurest. Tulenevalt asutuse ülisalajasest töökorraldusest viis seitsme pantvangi vabastamise lõpule kaitsepolitsei.

Valitsus kinnitab Marrani uude ametisse neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles