Savisaar vaidlustas ametist tagandamise

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Sander Ilvest

Edgar Savisaare advokaadi Oliver Nääsi kinnitusel vaidlustas Savisaar Harju maakohtu määruse, millega tagandati ta Tallinna linnapea ametist.

«Vaidlustamine oli teada alates esimesest hetkest, kui otsus Savisaare ametist kõrvaldamise kohta tuli,» ütles Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.

«Nii Savisaare toetajad, valijad kui fännid on kohe algusest peale öelnud, et see on ebaproportsionaalne meede ja me kindlasti vaidlustame selle,» lisas ta.

«Nüüd sai see kümme päeva täis, vaidlustamise tähtaeg oleks homme juba kukkunud, nii et täna on viimane päev seda teha ja seda lihtsalt valmistati nii kaua ette, et vaidlustamine juhtus nii viimasele minutile,» selgitas Toobal.

Toobal ei oska täpselt öelda, millega argumente täiendati. «Pole Savisaare kaitsja Oliver Nääsiga täna rääkinud, kuid argmendid on jäänud põhimõtteliselt samaks,» ütles ta.

«Ametist kõrvaldamine on ebaproportsionaalne meede,» kordas Toobal.

«Leian, et meede, mida kohus rakendas, pole kooskõlas ka põhiseaduse mõttega,» lisas ta.

«Savisaar on valitud ametikohale. Rahvas on valinud volikogu ja volikogu on valinud linnapea. Ta ei ole nimetatud, vaid valitud ametikohale ja see on oluline vahe,» selgitas Toobal.

«Põhjendused, mida kohus ja prokuratuur taotluses välja tõid, et Savisaar justkui mõjutaks tunnistajaid. Kui tegu pole korda saadetud, siis pole tarvitust ka tunnistajaid mõjutada,» lisas ta.

Harju maakohus kõrvaldas Edgar Savisaare linnapea ametist 30. septembril.

22. septembri hommikul esitas kaitsepolitsei Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse järgi võttis Edgar Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. 

Lisaks Savisaarele on kahtlustuse saanud Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, samuti on kahtluse all Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik, endine tipp-poliitik Villu Reiljan ja ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg, ettevõtja Alexander Kofkin ja   Tallinna lonnavolikogu esimees Kalev Kallo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles