Rasestumine aitab naisel vältida vangiminekut

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murru vangla
Murru vangla Foto: Peeter Langovits

Vangi mõistetud naised saavad ajapikendust, kui nad on rasedad või neil on alla kolmeaastane laps.

Pärnu Postimees kirjutas nädalavahetusel, et kolme väikelapse ema Reena Metsakänd, kes mõisteti korduva ravimipettuse eest üheksaks aastaks vangi, saab taotleda vanglakaristuse kandmise edasilükkamist, sest sünnitas paar kuud tagasi lapse.

Karistuse kandmise edasilükkamine seoses alla kolmeaastase lapsega tuleb kriminaalmenetluse seadustikust. «Säte lähtub arusaamast, et väikelaps on oma emaga tihedalt seotud ning seab eesmärgiks eeskätt lapse huvide kaitse,» selgitas justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

Nimelt võib kohtunik lükata vangistuse täitmisele pööramise lükata edasi kuni ühe aasta võrra, kui süüdimõistetu on kohtuotsuse täitmise ajal rase ning naissoost süüdimõistetu puhul kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni.

Selline säte on olnud kriminaalmenetluse seadustikus selle jõustumisest alates ehk aastast 2004, enne kriminaalmenetluse seadustiku kehtestamist oli samasugune erand kirjas ka kriminaalmenetluse koodeksis.

«Kui naine jääb vahepeal uuesti lapseootele, siis on võimalik täitmisele pööramine edasi lükata kuni ühe aasta võrra. Kui laps sünnib, siis on võimalik taaskord kohaldada edasilükkamist ülalnimetatud alusel,» tõdes Tuulik, et seadus võimaldab naisel karistuse kandma asumist sel moel edasi lükata mitmel korral.

Justiitsministeeriumil pole andmeid, kui palju on Eestis olnud naisi, kelle karistuse kandmine on sel põhjusel edasi lükatud.

Kui kaua sedasi karistust vältida saab? «Karistusseadustik näeb ette tähtajad, millal otsuse täitmine aegub, kuid otsuse täitmise aegumine peatub ajaks, mil isikule kohaldatud karistuse täitmisele pööramine on edasi lükatud,» kinnitas ministeeriumi pressiesindaja. 

Koos lapsega vangi

Samas on naistel ka väikelaste kasvatamise ajal võimalik oma karistus ära kanda. Nimelt lubab vangistusseadus emal ja kuni kolmeaastasel lapsel ema taotlusel ja eestkosteasutuse nõusolekul elada koos. «Vanglateenistus tagab emale sideme säilimise üle kolme aasta vanuse lapsega, kui see ei häiri lapse normaalset kasvatamist ega avalda talle kahjulikku mõju,» lisas Tuulik.

«Emade-laste osakond asub Harku ja Murru vanglas ning seal saavad lapsed ema juures olla kuni 4-aastaseks saamiseni. Emade-laste osakond on spetsiaalset emade ja laste vajadustele sisustatud ning teistest eraldi,» rääkis Tuulik.

Kokku on selles osakonnas kohti koos emaga neljale lapsele. Praegu aga ühtegi last seal ei viibi. Teistes vanglates lapsi  ei hoita, lisas pressiesindaja.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles